1-2 травня 1995 року Хорватія звільнила Західну Славонію

0 0
Read Time:54 Second

Понад чотири роки тривала війна Хорватії проти сербського агресора. Довгі місяці хорватська армія збирала сили, правдами й неправдами в обхід ембарго купувала зброю і готувалася до звільнення своєї землі.

vl565

І 1 травня 1995 року державне і військове керівництво Хорватії розпочало операцію “Блискавка”, під час якої всього за півтори доби Збройні сили звільнили Західну Славонію, де досі існувала самопроголошена Республіка Сербська країна.

В операції взяли участь танкові підрозділи, ракетні батареї, 3 і 5 гвардійські бригади, загони поліції та ополчення у складі понад 7200 осіб.

Опір сербських сепаратистів швидко здолали і за кілька годин місцеві командири віддали наказ про евакуацію через річку Саву в Республіку Сербську (Боснія і Герцеговина).

До середини дня 2 травня Західну Славонію було звільнено.

Під час операції на території Західної Славонії загинуло багато мирних жителів, більше 15 тис. сербів втекли разом із бойовими підрозділами Сербської країни за Саву. У полон до хорватів потрапило більше 1500 сербських бойовиків.

І це була лише репетиція. Зовсім скоро хорватська армія під командуванням генералів українця Звонимира Червенка й хорвата Анте Готовіни почне операцію “Буря”, під час якої буде звільнено всю хорватську територію, окуповану сербськими сепаратистами.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь