Сербія: І нашим, і вашим

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

27 вересня 2014. – Сербія має друзів і в Європейському Союзі, і в Російській Федерації. Що ті, що ті для Сербії корисні і потрібні, заявив президент Сербії Томіслав Ніколич в ексклюзивному інтерв’ю “Голосу Америки“.

Сербський очільник брав участь у 69-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. У своєму виступі він наголосив, що його країна готова зробити свій внесок у справу ліквідації всіх джерел нестабільності у світі.

Утім, на запитання про російсько-українську війну Ніколич не зміг відповісти прямо. Він почав викручуватися, що становище між ЄС з одного боку та РФ з іншого – дуже складне.

“Сербія має друзів і в Європейському Союзі, і в Російській Федерації. Що ті, що ті для Сербії корисні і потрібні”, – повідомив Ніколич. Сербський президент висловив надію на подальший прогрес його країни у справі приєднання до ЄС, і на те, що ставлення Сербії до Росії не викличе у Брюсселі нарікань.

Позиція Сербії, за словами Ніколича, з одного боку цілком збігається з позицією США і ЄС, оскільки РС підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. Одначе Сербія не приєдналася до санкцій і не засудила анексії Росією Криму, у той час як підтримує заперечення Росією права Косова на незалежність. На думку белградського посадовця, Косово – частина Сербії, і Росія на цьому наголошує. Тим більше незрозуміле схвалення Сербією окупації частини України, що ніяк не узгоджується зі словами про “підтримку територіальної цілісності”.

Ніколич наголосив, що приєднання до санкцій ЄС проти Росії загрожувало б Сербії економічними збитками у розмірі від €600 млн до €1 млрд. Тож тяжка економічна ситуація країни змушує дуже обережно ставитися до питання санкцій.

На жаль, Європейський Союз дозволяє Сербії сидіти на двох стільцях, і саме через подібне ставлення деяких країн економічні та політичні санкції проти РФ виявляються неефективними і не дають очікуваного результату. Що ж до самої Сербії, то чимало експертів вважає, що країні з такою позицією і нетерпимою ідеологією не місце в ЄС.

Давор Антич

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь