15 країн Європи відмовляються від російського газу

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

У хорватському Дубровнику 10 липня держави центральної та південної Європи підписали меморандум про створення інтегрованого ринку газу.

Про це повідомляє Європейська комісія.

Сторони домовилися розвивати комплексний і конкурентний енергетичний ринок в регіоні і докласти зусиль для поліпшення газової інфраструктури і забезпечити для кожного підписанта принаймні три джерела газопостачання.

Меморандум про взаєморозуміння та план дій підписали віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович, єврокомісар з питань кліматичних змін та енергетики Мігель Аріас Каньєте, міністри енергетики Австрії, Албанії, Болгарії, Греції, Італії, Македонії, Румунії, Словаччини, Словенії, Сербії, Угорщини, Хорватії та України. Боснія і Герцеговина та Молдова підпишуть документ на пізнішому етапі, йдеться в повідомленні.

Сторони домовилися працювати разом, щоб прискорити будівництво відсутніх ланок газової інфраструктури для вирішення решти технічних і нормативних питань, які перешкоджають безпеці поставок.

«Цей регіон дуже важливий для Європи, зокрема, коли ми дивимося на енергетичну безпеку і поліпшення інфраструктури, то створення реалістичних і здійсненних проектів має вирішальне значення для диверсифікації енергетичних ресурсів… Співпраця між країнами регіону – ключова ланка в цьому питанні. Я сам і вся комісія підтримуємо цей процес, зокрема, в рамках європейської енергетичної стратегії ЄС», – сказав віце-президент Єврокомісії Марош Шевчович.

Комісар ЄС з питань кліматичних змін та енергетики Мігель Аріас Каньєте сказав: «Регіональне співробітництво – наріжний камінь нашої роботи на більш тісну інтеграцію енергетичних ринків. Тому ефективна співпраця між країнами центральної, східної і південно-східної Європи стала ключем до забезпечення надійності енергопостачання та доступних цін для споживачів у регіоні. Хоча кожна країна має свої специфічні енергетичні проблеми, спільно можна виробити дешевші та ефективніші варіанти».

Інфраструктурні проекти мають фінансуватися учасниками ринку, але також буде розглянуто участь Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) та Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР).

«Уперше в історії всі країни регіону, як члени ЄС, так і сусіди спільноти, вибрали пріоритетом енергетику», – сказав міністр економіки Хорватії Іван Врдоляк.

До пріоритетних проектів увійшов Трансадріатичний трубопровід, який допоможе поставляти блакитне паливо з Азербайджану в обхід Росії через Адріатичне море, через Грецію і Албанію до півдня Італії, а далі – в європейську газотранспортну систему. Іншим пріоритетом стало газове з’єднання між Грецією і Болгарією.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь