Росія після невдачі в Чорногорії не зупиниться

0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second

Спроба організувати заворушення й захоплення влади під час парламентських виборів у Чорногорії 16 жовтня не вдалася, але Росія на цьому не зупиниться, вважають журналісти й політичні оглядачі.

Керівниця сербського Центру євроатлантичних досліджень (Белград) Єлена Милич вважає, що ситуація на Балканах сприяє новим спробам дестабілізації.

– У Сербії відсутній демократичний контроль збройних сил. Вони в значній мірі перебувають під контролем тих, хто в 1990-ті вчиняв воєнні злочини, радикальних націоналістів і антизахідних сил. Боюся, що вони поступово встановлюють контроль і над якимись сегментами внутрішньої і зовнішньої політики Сербії. На мій погляд, таких людей цілком можуть завербувати в інтересах якихось груп чи інших держав. Усі останні події слід розглядати в цьому контексті.

Якщо мати на увазі, яким чином Росія посилала до Криму “зелених чоловічків” і те, як агресивно писали деякі ЗМІ про чорногорський уряд і особисто Міла Джукановича, то не дивують повідомлення про направлення до Чорногорії спеціальних груп з метою встановлення режиму, який був би проти євроатлантичної інтеграції. Показово, що відразу після цього приїхав Патрушев. Після його візиту в 2013 році почався дуже серйозний тиск на Сербію щодо посилення співпраці в обороні й безпеці, відбулася активізація російської пропаганди і спроб посилення російського впливу. Цілком імовірно, що зараз він приїжджав тиснути на Сербію, щоб зам’яти справу про депортацію росіян.

До операцій з дестабілізації на Балканах можуть бути залучені місцеві громадяни, в тому числі люди з погано контрольованих сегментів системи, готові брати участь у незаконних і насильницьких діях. Євросоюз відмовляється визнати, наскільки сьогодні небезпечний російський вплив, який перешкоджає реформам у регіоні. Захід відмовляється обговорювати питання про стан системи безпеки в регіоні, приділяючи основну увагу питанням корупції і свободи ЗМІ, не розуміючи, що все це – наслідки відсутності верховенства права й порушення концепції поділу влади, – говорить Єлена Милич.

Хорватський журналіст Давор Антич висвітлював чорногорські вибори в низці західних ЗМІ й особисто відстежував перебіг справи з сербськими терористами.

– З боку організаторів було дуже нерозумно ставити на чолі групи такого одіозного персонажа як Дикич. Він добре відомий у регіоні, і найперша ж звістка про його появу автоматично запустила необхідні безпекові процедури, що дало змогу оперативно запобігти діям терористичних груп. Дехто з моїх американських і німецьких колег висловили припущення, що чорногорським силам безпеки допомагали західні колеги. Не думаю, що це правда. Незважаючи на нечисленність, спецслужби Чорногорії мають досить непоганий професійний рівень і здатні впоратися з такою ситуацією – її ж навіть нештатною не назвеш, спецслужби саме для цього призначені й до цього готувалися.

Таким чином, Росія і цього разу зазнала невдачі в Чорногорії, курс на євроатлантичну інтеграцію триватиме, і навіть не без Джукановича – я не думаю, що відставка Міла насправді означає його зникнення з політики. Радше, він буде певним аналогом Качинського в Польщі, який, не обіймаючи офіційних державних посад, тримає під контролем значну частину польської влади. Але Росія точно на цьому не зупиниться, адже чорногорський рух на Захід її не влаштовує. Власне, Кремль здатен псувати життя Чорногорії і після остаточного приєднання до НАТО, адже економічний вплив велетенської Росії на малесеньку Чорногорію дуже сильний.

Про наполегливі спроби Росії вплинути на результат виборів в Чорногорії каже й журналіст, співзасновник “Чорногорського руху” Слободан Йованович.

– Зрозуміло, що таку операцію можна здійснити тільки за підтримки в політичних структурах. Якщо відбувається повалення влади, то хтось же повинен її перебрати на себе. Чорногорські опозиційні партії дуже близькі до “Єдиної Росії” і російських представників, регулярно подорожують до Москви, укладають спільні документи. Виборча кампанія опозиції була дуже добре організована. Немає сумніву, що Росія фінансувала опозицію. До слова, останнім часом в Чорногорії з’явилося дуже багато доларів, хоча офіційна валюта тут євро, і в такій кількості доларів тут зазвичай не буває. Політика Росії щодо підтримки опозиції, очевидно, триватиме, вона й далі намагатиметься дестабілізувати Чорногорію через своїх довірених осіб. Опозиція ж спробує влаштувати вуличні протести й перешкоджати роботі Скупщини й нового уряду. Цілком можливо, що він не протримається до кінця мандата.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь