Українсько-польський союз: мрія чи реальність?

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

Дональд Трамп складає присягу. Як конкретно зміниться міжнародна політика США під проводом Трампа, поки що точно відповісти ніхто не може, але ніхто не сумнівається, що зміни будуть. Як вони вплинуть на стосунки України і Польщі?

Польські експерти Лукаш Адамський і Рафал Садовський звертають увагу, що нині геополітична ситуація України через низку змін у Європі й світі досить складна. Тому, наголошує Лукаш Адамський, Київ має покладатися на союз із Варшавою.

«Польща – природний союзник України, як Україна – природний союзник Польщі. Звичайно, нам заважають емоції, які викликає історія, але їх можна подолати. Тут перешкода в тому, що серед представників української еліти, здається, надто мала свідомість факту, що в інших західних країнах ставлення до України може бути ситуативне, натомість для Польщі підтримка незалежної, суверенної України протягом 25 років залишається незмінним пріоритетом. А з ранішого періоду у нас є ще традиції союзу Пілсудський-Петлюра. Тобто підтримка вільної України – це наш безперечний державний інтерес, і жодна з польських політичних партій не ставить цього під сумнів», – каже Адамський.

Тому, враховуючи можливість радикальної зміни політики США щодо України, Польща повинна в першу чергу дбати про те, щоб світовий порядок спирався на міжнародне право, підкреслює експерт.

«Отже, якби у Вашингтоні виникло бажання домовлятися з іншими великими країнами, якби виникло бажання провести чергову Ялту, Польща має докласти зусиль, щоб зі свого боку збільшувати політичні витрати такої операції. Це можливо зробити, мобілізуючи європейські країни на реалізацію принципової політики. Тобто, якщо Трамп фактично визнає анексію Криму Росією, Європа повинна чітко заявити, що вона цього ніяким чином не визнає, ні де-юре, ні де-факто, тобто ні в принципі, ні на практиці. Польща може і повинна мобілізувати союзників, особливо Німеччину та весь наш регіон, і повинна теж дбати про те, щоб будь-які порозуміння стосовно можливого закінчення війни в Україні були для України корисними» – зазначає експерт.

Рафал Садовський з Осередку східних студій вказує, що хоч на найвищому політичному рівні можливості Польщі можуть бути обмежені, у регіональному вимірі Варшава має здатність впливати.

«Тут ідеться про партнерів із країн Євросоюзу, які поділяють наші погляди. Це не лише Німеччина, але й Велика Британія, де вислови Дональда Трампа щодо України сприйнято з великою обережністю. Це країни нашого регіону. Звичайно, для Польщі це означає посилення активності, але наш потенціал в цьому питанні доволі великий. Тут важливе значення має також сама Україна, а точніше те, щоб українці давали нам позитивний привід їх підтримувати – хід реформ і стабілізація політичної ситуації в державі. Враховуючи нинішні виклики, політичний клас України мусить усвідомлювати, що для них ситуація складається не надто добре, бо серед країн Заходу дедалі помітніша втома українською темою та постійною підтримкою України, яка, в свою чергу, не виправдовує покладених на неї сподівань», – звертає увагу Садовський.

За матеріалами Польського радіо

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь