Словаки протестують проти двомовності

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

“Матиця Словацька” й “Словацький рух відродження” оприлюднили заяву, де вимагають розгляду в Конституційному суді питання про законність двомовних покажчиків і знаків на території деяких територіальних громад Словаччини.

Деякі місцеві ради південних районів Словаччини, користуючись активністю угорською національної меншини, ухвалили рішення про встановлення на залізничних вокзалах і станціях покажчиків угорською мовою крім державної словацької. Активісти ж ідуть ще далі, й провокаційним чином змінюють дорожні вказівники з встановлених законодавством словацьких на словацько-угорські.

Громадські організації “Матиця Словацька” й “Словацький рух відродження” наголошують, що в багатьох випадках такі дії стаються у громадах, де угорська меншина не має підстав вимагати офіційного використання угорської мови, оскільки кількість угорського населення не досягає визначеної законодавством.

Словацькі національно-культурні організації вважають такі дії угорських партій і депутатів ще одним кроком до омріяної Будапештом автономії південної Словаччини, яка надалі має призвести до приєднання території Словаччини до Угорщини.

Громадські діячі закликають розглянути дії перелічених муніципалітетів у Конституційному суді й покласти край спробам угорських політиків маніпулювати законом.

Автори вимоги стверджують, що південні райони Словаччини – джерело нестабільності й навіть дискримінації титульної нації держави. Якщо словак виявить бажання працювати на посадах у органах місцевої влади в громадах, де переважає угорська меншина, то йому доведеться вивчити угорську мову, а це вже дискримінація, оскільки державна мова в країні одна – словацька. Угорська ж має статус допоміжної до державної у муніципалітетах, де компактно проживає значна угорська меншина.

Політичні й культурні організації угорців у Словаччині щедро фінансуються з Будапешта й працюють вони тільки з однією метою: домогтися автономії населених угорцями районів. Тим часом у самій Угорщині й близько немає такого ставлення до словаків, як у Словаччині – до угорців, сказано в заяві.

Євген Шкодун

* * *

Стежте за новинами на нашій сторінці у Facebook, Twitter і VK.com. Поділіться цією новиною з друзями!

Ви можете повідомити нам новину, надіслати свою статтю або стати блогером чи вести колонку на сайті «Український простір». Пишіть нам: ukrnetinfo@yahoo.com

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь