Експерти: Росія прагне переграти Захід на Балканах

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Аналітики вважають, що Росія намагається не допустити інтеграції країн регіону в євроатлантичні інститути, ЄС і НАТО.

Експерти попереджають, що зростання впливу Росії на Балканах становить значну небезпеку в цьому регіоні. Вони вважають, що Москва намагається протидіяти західним інтересам, заважаючи інтеграції балканських країн в євроатлантичні інститути.

Політична криза в Македонії вступає в небезпечну фазу фактичного безвладдя. У спробі перевороту в Чорногорії звинувачували сербських націоналістів, але вже зрозуміло, що їх підтримували російські спецслужби з метою зірвати вступ країни в НАТО.

Не так давно Сербія відрядила до кордону Косова російський поїзд з написом “Косово – це Сербія”, що влада частково визнаної республіки сприйняла як провокацію.

У Республіці Сербській Кремль підтримує націоналістично налаштованого президента Мілорада Додика, який прагне референдуму про вихід зі складу Боснії і Герцеговини.

Проблеми в Боснії, Косові й Македонії дають можливість Росії грати на протиріччях, що вона завжди охоче робила.

Януш Бугайськи з Центру європейської політики і аналізу попереджає:

“Це робиться, щоб усунути вплив Америки і ЄС і не допустити інтеграції регіону в західні інститути, створити ситуацію постійного хаосу, який Росія могла б використовувати в своїх інтересах. Не забувайте, російська влада живиться пропагандою, корупцією, невдачами інших держав і територіальними суперечками. Усі ці чинники є на Балканах”.

Експерт із зовнішньої політики Едвард Джозеф каже:

“Залишаючи балканські питання без вирішення, ви сприяєте поверненню націоналістичного вірусу. Ми бачимо це дуже чітко практично у всіх частинах колишньої Югославії з кількома винятками”.

Євген Шкодун

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь