Хорватія відзначає День державності

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

25 червня 1991 року Сабор Республіки Хорватії оголосив про вихід із Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії.

Перед цим 19 травня 1991 року в республіці було проведено референдум, на якому громадяни висловилися за проголошення незалежності від СФРЮ.

“З великим задоволенням і гордістю повідомляємо всім республікам, союзним органам СФРЮ і всьому світові суверенну волю хорватського народу й усіх громадян Республіки: від сьогодні Республіка Хорватія проголошується самостійною суверенною державою. Закликаємо уряди й парламенти всіх держав визнати волевиявлення хорватського народу, чин свободи, яким ще один народ постає повноправним членом міжнародної спільноти вільного світу”, – сказав у своїй промові президент Франьо Туджман.

Щоправда, окремими угодами було встановлено, що виконання цього рішення відкладається на три місяці для владнання всіх справ між колишньою союзною державою і новими республіками. Утім, через агресію з боку Югославії Хорватія припинила виконання цієї угоди і 8 жовтня 1991 року проголосила незалежність (День Незалежності Хорватія відзначає саме у цей день).

Україна однією з перших офіційно визнала незалежну державу Республіку Хорватію.

Фактично з кінця 1990 року значна частина Хорватії (до чверті території) перебувала під владою незаконних збройних формувань сербських сепаратистів і окупацією Югославії.

Протягом Війни за Незалежність 1991-1995 років Хорватія відвоювала більшу частину своєї території. Найуспішнішими акціями були операції 1995 року “Блискавка” і “Буря“.

З 2001 року 25 червня країна відзначає національне свято День державності.

З 1 квітня 2009 року Хорватія – член НАТО. З 1 липня 2013 року – член ЄС.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь