Лицар української музики Петро Андрійчук

0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

Торуй свій шлях — той, що твоїм назвався,
той, що обрав тебе навіки вік.
До нього змалку ти заповідався
до нього сам Господь тебе прирік.

Василь Стус

1 березня 2018 року не лише перший день весни, а й довгоочікуваний час презентації нового бібліографічного видання, підготовленого співробітниками наукової бібліотеки Київського національного університету культури і мистецтв з нагоди 60-річчя від дня народження заслуженого працівника культури України, диригента, баяніста, науковця, журналіста, музично-громадського діяча, професора Кафедри академічного хорового та інструментального мистецтва Факультету музичного мистецтва Петра Андрійчука.

Покажчик – четвертий випуск серії «Видатні постаті КНУКіМ», започаткованої у 2012 році. Мета серії – висвітлення наукової та мистецької спадщини видатних діячів культури і мистецтв України, життєвий і творчий шлях яких пов’язаний із КНУКіМ.

Матеріали видання висвітлюють наукову, педагогічну, художньо-творчу діяльність; відображають публікації Петра Андрійчука за 45-річну плідну працю на ниві українського музичного мистецтва.

Одначе це не просто покажчик праць, це книга про:

– видатного українського хорового Диригента, керівника трьох творчих колективів;

– Педагога, який підготував 70 випускників-музикантів;

– Великого Патріота України, свого Тернопільського краю, рідного міста Борщів».

Петро Андрійчук

Петро Андрійчук – непересічна особистість на музичному Олімпі України. Талановитий музикант, баяніст-віртуоз, композитор, художній керівник трьох творчих колективів: заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка», хору «Княжа вольниця» Білогородського сільського Будинку культури Києво-Святошинського р-ну; Українського оркестру народної та популярної музики КНУКіМ.

Інтелігентність, шляхетність, чемність, порядність – ці риси характеру формують навколо Петра Андрійчука ауру позитиву та свята.

Саме святковою, душевною та радісною стала презентація покажчика. У виставковій залі бібліотеки експонувалася виставка наукового доробку професора, афіші концертних програм та гастрольних поїздок.

Увагу привертали портрети Маестро, написані рукою сучасних українських художників та звичайно ж, знамениті боршівські сорочки з міста дитинства і юності, краю, що надихає та осяває пристрастю до української пісні та культурологічного подвижництва.

Про структуру та зміст ювілейного бібліографічного покажчика розповіла співукладач та бібліографічний редактор Вероніка Степко, завідувач інформаційно-бібліографічним відділом: «Над виданням наша команда працювала майже рік. Тут висвітлено художню, педагогічну, громадську та наукову діяльність Маестро. Яскравим розділом є вислови відомих діячів української культури про Петра Андрійчука».

Літературний редактор покажчика – заслужений журналіст України Андрій Нечитайло розповідаючи про роботу над виданням зазначив: «Я щасливий від того, що мав змогу доторкнутись, а згодом і поринути в атмосферу світу Петра Олександровича. Чудовий покажчик – про чудову людину».

Слова вітання висловили гості заходу – колеги диригенти, письменники, друзі, учні та випускники ювіляра:

Іван Дмитрович Гамкало, оперний диригент, народний артист України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського,

Віктор Петрович Скоромний, народний артист України, професор, художній керівник і головний диригент Національної заслуженої капели бандуристів імені Георгія Майбороди у 2010 2013 рр.,

Володимир Данилович Зубицький, композитор, баяніст, переможець міжнародного конкурсу «Кубок світу – 1975» у Гельсінкі, заслужений діяч мистецтв України,

Віталій Маслак, випускник 2008 р., викладач класу гітари ДМШ № 27 м. Києва, Оксана Усатенко, кандидат історичних наук, солістка заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Дарничанка»,

Микола Андрійович Горбаль, письменник, громадський і політичний діяч, правозахисник, член руху шістдесятників, член Української Гельсінської Групи, народний депутат України ІІ скликання, учитель Петра Андрійчука,

Оксана Пекун, народна артистка України, ведуча телепрограми «Фольк-music»,

Володимир Коваленко, заслужений діяч мистецтв України, автор телепроекту «Фольк-music»,

Микола Іванович Рудаков, голова Міжнародного доброчинного фонду «Українська хата»,

Микола Михайлович Ткач, поет, етнолог, кандидат історичних наук, професор кафедри культурно-дозвіллєвої діяльності,

Володимир Петрович Биба, заслужений працівник культури, полковник, директор Будинку культури ВАТ «Київхімволокно» у 1989–2009 рр.

Вислови відомих діячів української культури, мистецтва про Петра Андрійчука. Вибране

Не можу уявити, як він встигає викладати, диригувати, аранжувати, гастролювати, очолювати журі численних конкурсів, продуктивно працювати у Всеукраїнській музичній спілці та інших громадських організаціях, бути членом редколегій різноманітних видань і просто творити добро.

Мабуть, саме на таких особистостях тримається сьогодні наша українська культура, і дай Боже, щоб їх було якомога більше.

Валентина БЄРЛІН,
заслужений працівник культури України,
заступник Криворізького міського голови

***

Петро Олександрович людина надзвичайного професіоналізму, терпіння і воістину творчої мужності, людина закохана в народну пісню і, здається, дихає разом із нею; педагог, науковець, музикант із великої літери, людина, обдарована чуйністю і мудрістю – на сьогоднішній день дуже рідко можна зустріти поєднання цих рис.

Євгенія БОНДАР,
кандидат мистецтвознавства,
доцент кафедри хорового диригування
Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової

***

Внесок Петра Андрійчука в українську культуру надзвичайно вагомий: він практик – очолює високохудожній колектив, педагог – успішно навчає здібну молодь, музично-громадський діяч – усіляко сприяє колективам не тільки в Україні, а й в українському зарубіжжі. Тому, на мій погляд, він як ніхто інший заслуговує найвищих державних нагород та звань.

Григорій КУЛЯБА,
заслужений діяч мистецтв України,
художній керівник ансамблю «Дарничанка» у 1977-1982 рр.,
Укрконцерту у 1983–1989 рр., хору «Княжа вольниця» у 1982-1993 рр.

Олена Скаченко
Фото Тетяни Терех

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь