У Польщі намагаються зберегти мову, якою говорить близько півсотні людей

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

У Польщі поки що існує сімнадцять не польських мов і діалектів. Більшості з них загрожує вимирання.

Порятунок таких мов і діалектів – мета проекту “Гуманітарні науки для Європи”, що реалізується в рамках програми “Горизонт 2020”. У ньому беруть участь дослідники Варшавського, Лейденського та Лондонського університетів.

Європейські дослідники шукають ефективних методів збереження мов намежі вимирання. Вони зосереджені передусім на контактах із носіями цих мов. Науковці відвідали десятки громад у всьому світі, включаючи Мексику, США, Бразилію, Таїланд. У Польщі проект цікавиться мовними меншинами вілямівців, лемків, сілезців, кашубів і мазурів.

Спільноти, із якими зустрічалися дослідники, поступово витісняють свою основну мову. Це – результат переслідувань і дискримінації з боку носіїв найпоширенішої у країні мови, носіїв влади. Люди, які зазнали такої травми, не хочуть використовувати свою рідну мову, старші покоління не вчать дітей своєї мови. За таких умов мова, якою говорить кілька тисяч людей, може зникнути протягом двох поколінь.

У США в громадах, які відмовилися від своєї мови, серед молоді зафіксовано у кілька разів більше самогубств порівняно з громадами, які зберегли свої мову й культуру. Психологи стверджують, що втрата ідентичності впливає на психічне й фізичне здоров’я.

Один з напрямків роботи проекту – дослідження мови жителів міста Вілямовиць у Сілезькому воєводстві. На середину XIII ст. тут утворилася окрема мова – вілямівська. Після Другої світової війни вілямівці стали жертвами репресій, внаслідок чого мова, офіційно заборонена, почала зникати. Зараз вілямівською мовою говорять лише близько півсотні літніх людей. У 1990-х роках лінгвісти не вірили в можливість виживання цієї мови.

“Вілямівська – це лабораторія відновлення мови, адже це невелика громада, де ми можемо на постійній основі спостерігати за результатами досліджень. У проекті задіяно молодь, місцеву владу, школу та інші установи”, – пояснила координатор проекту в Польщі Юстина Олько.

Вдалося організувати мовні семінари, літні школи й наукові поїздки, а також європейський тиждень лінгвістичного та культурного розмаїття. У співпраці з асоціацією “Вілямов’яни” підготовлено виставу “Hobbit. Hejn an cyryk” за романом Дж.Р. Толкіна.

Джерело: Rzeczpospolita

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь