Уламки Югославії: «Об’єкт 505» – найбільша підземна авіабаза в Європі

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Покинута авіабаза “Желява” розташована в горах на кордоні Боснії і Герцеговини та Хорватії неподалік від міста Біхача.

Будівництво підземного аеродрому почалося 1948 року. У тодішній Югославії вона отримала кодову назву “Об’єкт 505”.

Будівництво тривало майже 20 років і обійшлося бюджету країни в $6 млрд – це один з найдорожчих військових об’єктів у Європі.

База була багатофункціональною: вона призначалася для координації мережі радіолокаторів, зберігання та бойового чергування “щита” винищувачів, тримання у постійній готовності ескадрильї для екстреної евакуації найвищих посадових осіб держави, укриття від атаки з повітря, включно з ядерним ударом. Радари “Желяви” охоплювали весь повітряний простір Югославії.

На час спорудження ця військова база була найбільшим підземним військовим об’єктом у Європі.

Загальна довжина коридорів цієї підземної споруди складає понад 3,5 км. Тут постійно тримали дві ескадрильї винищувачів, ескадрилью розвідників і ескадрилью спецпризначення.

На території “Об’єкта 505” розміщувалися казарми, офіцерські приміщення, їдальня на 1000 місць, запаси ПММ, продуктів, боєприпасів. Авіабаза могла автономно функціонувати до 100 днів.

Трактори виводять винищувачі МиГ-21 з прихованих під скелями ангарів

Коли в Югославії 1991 року почалися війни, ЮНА вирішила знищити базу, щоб не дати змоги захопити її хорватам чи боснійцям. Військові привели в дію систему самознищення бази, закладену ще під час будівництва.

Після Війни за Незалежність 1991-1995 рр. Міністерство оборони Хорватії, якому “Желява” зараз належить, оголосило базу неперспективною і відмовилося від її експлуатації. Зараз аеродром не використовується.

Покинутий ангар
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %