Професор Інституту ВМС видає у РФ книжки пропагандистського змісту

0 0
Read Time:3 Minute, 57 Second

Колеги й курсанти обурюються його звільненням і збираються звертатися до президента щодо повернення викладача на роботу.

Наші джерела в Одесі повідомляють, що кандидат історичних наук Поспєлов А.С. викладає новітню історію країн Європи й Америки на кафедрі нової і новітньої історії історико-філософського факультету Одеського національного університету імені Мечникова. Усі свої навчальні курси читає лише російською мовою, постійно наголошує на винятковій міці й потужності російських збройних сил, розповідає про “світового жандарма США” і “агресивний блок НАТО” тощо. І ця людина має виховати патріотичних офіцерів українських ВМС?

Ось що з цього приводу оголосило командування ВМС:

У грудні 2018 року в Інституті Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» (далі ІВМС НУ «ОМА) було проведено конкурс на заміщення вакантної посади професора кафедри тактики та загальновійськових дисциплін, на якому серед двох претендентів переможцем було обрано А.Поспєлова. У цей же час, у соціальних мережах були розміщені непоодинокі оціночні судження стосовно того, що призначення А.Поспєлова на посаду, пов’язану із педагогічною діяльністю в ІВМС НУ “ОМА” є таким, що підриває авторитет ВМС ЗС України та несе загрози вихованню майбутніх командирів ВМС ЗС України у зв’язку з тим, що він просуває антиукраїнські ідеї.

29.12.2018 Командуванням Військово-Морських Сил Збройних Сил України була призначена спільна комісія, яка протягом двох місяців детально вивчала обставини проведення конкурсу, наукові та методичні праці А.Поспєлова, його виступи у ЗМІ в різні часи, аналізувала інформацію, викладену в соціальних мережах і зверненнях громадян, проводила зустрічі як з особами, що підтримують позицію А.Поспєлова, так і з його опонентами, розглянула звернення, що надійшли під час її роботи від представників громадських організацій, народного депутата України.

Інформацію, яка стосується подій до прийому А.Поспєлова на роботу до ІВМС НУ “ОМА” комісією взято до уваги як таку, що певним чином характеризує його особу, але не впливає на прийняття рішення за результатом службової перевірки.

За результатами вивчення наданих документів комісія дійшла до висновку, що за формальними ознаками порушень у проведені процедури конкурсу на заміщення вакантної посади професора кафедри тактики та загальновійськових дисциплін ІВМС НУ “ОМА” не виявлено.

Комісія відзначила високий рівень енциклопедичних історичних знань, педагогічних навичок А.Поспєлова, його спроможність зацікавити курсантів предметами, які він викладає, досягти формування в тих, кого він навчає, визначених ним світоглядних позицій з відповідним обґрунтуванням.

У ході службової перевірки встановлено, що як мінімум з 2014 року А.Поспєлов на договірній основі співробітничає з російським видавництвом “Эксмо” за посередництва білоруського видавництва “Айдіономікс”. У Москві видано декілька його книг переважно енциклопедичного змісту.

У січні 2019 року в Москві видано його чергову книгу (мовою оригіналу – Российский военно-морской флот / Андрей Поспелов. – Москва : Эксмо, 2019. – 256 с. : ил. – (Подарочные издания. Оружие), яка комісією оцінена не тільки як історична, а й як така, що носить відверто пропагандистську спрямованість, ґрунтовно і у повній мірі відповідно до історичної концепції країни-агресора обґрунтовує і пропагує застосування російського військово-морського флоту, у тому числі і сучасності, також і проти Грузії і України, формує думку читача щодо наявності історичних підстав імперської політики Росії в історичному контексті й в умовах сьогодення. Ця книга вільно продається як на території Росії, так і через світові інтернет-ресурси, доступні в інформаційному просторі України. Як зазначив у вказаній книзі А.Поспєлов (цитати далі – мовою оригіналу): «О русском флоте написано очень много. Тем не менее до настоящего времени в его истории остаются загадки. Множество белых пятен постоянно граничат с известными страницами. На последних учится, воспитывается молодежь, именно их используют в вечно идущей психологичной войне с явными и потенциальными противниками государства Российского» (стор. 5).

Не вдаваючись до детального аналізу змісту книги, зазначимо, що Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України не розділяє викладені в ній позиції автора, серед яких (цитати далі – мовою оригіналу): «24 марта 1999 г. блок НАТО развязал войну против Югославии» (стор. 244), «8 августа 2008 г. началась война Грузии против Южной Осетии» (стор. 246), та ще багато інших, а окупація Росією Українського Криму оцінена так: «вхождение весной 2014 г. Крыма в состав Российской Федерации и восстановление на полуострове военно-морской инфраструктуры, как в старые добрые времена, открыли для отечественного флота новые перспективы» (стор. 249).

Виходячи із зазначеного, комісія дійшла до висновку, що ідеологічна концепція А.Поспєлова у поєднанні з його оплачуваною пропагандистською роботою на користь країни-агресора є неприйнятним для науково-педагогічного працівника вищого військового навчального закладу України. Майбутніх офіцерів Військово-Морських Сил Збройних Сил України не може і не буде навчати людина, яка на п’ятому році війни вважає і публічно пропагує такі погляди: «Русское военно-морское оружие уникально и мощно настолько, что вызывает страх у недругов и зависть у многих всемирно известных производителей. Россию снова боятся, но и уважают. Пока корабли и подводные лодки российского военно-морского флота бороздят моря и океаны, до тех пор наша страна будет оставаться великой державой» (стор. 250).

Для надання правової оцінки матеріали перевірки передані до компетентних правоохоронних органів.

 

 

 

 

 

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %