Які партії захищатимуть мову (і яку), якщо потраплять у Раду

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Наближаються дочасні вибори народних депутатів України – тобто вибори депутатів Верховної Ради України.

Як завжди, нас цікавить, як українські політичні партії збираються захищати й розвивати українську мову в українській державі. Це важливе питання і серед інших важливих воно має бути відображене в програмі партії. Або не відображене, якщо партію питання мови не хвилює.

Із сайту ЦВК взято перелік партій, зареєстрованих на виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року. Звідти й програми партій. Якщо на сайті ЦВК програми відсутні – шукали на офіційних сайтах партій. Слід зазначити, що у деяких «партій» навіть самі офіційні сайти відсутні, не кажучи вже про програми.

Словом, ми вам даємо інформацію, ваше завдання – почитати й подумати, за кого голосувати.

Отже:

Політична партія «Громадянська позиція» Ми запровадимо нову культурну політику, спрямовану на об’єднання країни. Україну об’єднають мова, духовність та народні традиції.
Політична партія «Радикальна партія Олега Ляшка» Поки ми в парламенті – нікому не дозволимо забрати у нас мову, розбазарювати наші землі і топтатися по українській душі.
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Захистити статус української мови як єдиної державної.
Зобов’язати всіх чиновників (Президента, депутатів) вживати українську мову на роботі та під час публічних виступів.
Позбавляти ліцензій ЗМІ, які порушують мовне законодавство, принижують національну гідність українців, поширюють дезінформацію або ведуть антиукраїнську пропаганду.
Підтримувати україномовне книговидання, кінематограф, аудіо- та відеопродукцію, програмне забезпечення.
Політична партія «Всеукраїнське об’єднання “Факел”» Україна повинна бути країною, де немає дискримінації залежно від статі, віри, мови або національності.
Політична партія «Голос» Ми будемо підтримувати кримськотатарське населення, як корінне населення України, яке опинилося в окупації. Будемо забезпечувати захист та розвиток культури, мови та розробляти механізми представництва в органах державної влади.
Політична партія «Опозиційна платформа – За життя» Політика мовних заборон та утисків, втручання влади у справи релігійних громад розколювали українське суспільство, принижували честь та гідність людей. Повернемо громадянам України право говорити, спілкуватися, навчатися російською та мовами національних меншин.
…скасування антиконституційних, дискримінаційних законів про мову, освіту, перейменування церкви; про декомунізацію, люстрацію, тощо;
Першочергові кроки: можливість навчатися рідною мовою;
Політична партія «Сила і честь» Нічого
Політична партія «Незалежність» Делегування місцевим радам права визначати культурну та мовну політику;
Політична партія «Українська стратегія Гройсмана» Сильний середній клас – основа стабільності суспільства. Адже він зацікавлений у стабільній, правовій і соціально орієнтованій державі й не зацікавлений у поляризації суспільства – чи то за мовною, чи за етнічною, чи релігійною ознакою.
Політична партія «Європейська солідарність» Ми досягли історичних проривів у справі зміцнення незалежності України. Підтримка української мови (при забезпеченні прав меншин), отримання Томосу про автокефалію Української Церкви, політика деколонізації – кроки, які стверджують нашу самобутність.
Політична партія Об’єднання «Самопоміч» Нічого
Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Нічого
Політична партія «Слуга народу» Створимо систему підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування
Політична партія «Партія Шарія» Нічого
Політична партія «Соціальна справедливість» Надання абсолютних гарантії того, що ніхто не може бути дискримінований або мати привілеї через мову, походження, віру чи політичні переконання
Політична партія «Сила права» Немає програми
Політична партія «Партія зелених України» Нічого
Політична партія «Опозиційний блок» – Надання російській мові статусу офіційної; створення умов для вільного використання та всебічного розвитку мов національних меншин
– Мовна, гуманітарна та культурна децентралізація; надання кожному з 27 регіонів права визначати мову навчання та діловодства за результатами місцевого референдуму та рішення регіональної ради (обласної, міської, районної)

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %