Лоуренс Аравійський — «батько» підрозділів спецпризначення

Томас Едвард Лоуренс британський археолог військовий письменник творець підрозділів спецпризначення
0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

16 серпня 1888 року народився Томас Едвард Лоуренс, британський археолог, мандрівник, військовий і письменник, відомий в історії як Лоуренс Аравійський.

Томас Едвард Лоуренс британський археолог військовий письменник творець підрозділів спецпризначення

У роки Першої світової війни він був одним з творців арабських диверсійних загонів, що стали прообразом сучасних сил спеціального призначення. Фактично, завдяки йому зараз у світі існують “командос”, “рейнджери” та інші “специ”.

Томас був позашлюбним сином ірландського шляхтича Томаса Чепмена. Після навчання в Оксфордському університеті Лоуренс проводив розкопки на Середньому Сході, зокрема в Сирії.

У січні 1914 року на прохання британської розвідки Лоуренс взяв участь у Синайській експедиції. Присутність у ній археологів мала приховати справжню мету — підготовку точних карт на випадок конфлікту з Османською імперією. Зразу після цієї експедиції почалася війна, археологічні розкопки в Сирії припинилися.

У роки Великої війни Лоуренс служив у британській армії, був одним з тіньових координаторів арабської боротьби проти Османської імперії. Як знавця арабської мови Лоуренса послали до Єгипту в Бюро з арабських справ у Каїрі. У березні 1916 року він брав участь у переговорах з турецькими генералами, щоб домогтися почесної капітуляції британського гарнізону, обложеного в Ель-Куті. Як військовий радник у штабі еміра Файсала брав участь у захопленні Акаби та битві біля Мегіддо. Визнання і навіть популярність серед британських військових та місцевого населення принесли йому прізвисько Лоуренс Аравійський.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %