Хорватська діаспора пропонує створити ще одне військове формування для захисту від Сербії

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Хорватське академічне співтовариство на батьківщині і в діаспорі звернулося з відкритим листом до всіх політичних сил, громадських організацій та громадян Хорватії з пропозицією створити військвое формування, яке діятиме на кшталт швейцарських сил самооборони, з метою захисту від можливої сербської агресії.

1_240063

Діячі хорватської діаспори наголошують, що споконвічні хорватські землі досі окуповані Сербією, Чорногорією, Боснією і Герцеговиною та Словенією. Як член НАТО та ЄС Хорватія не має змоги повернути собі загарбані землі. Натомість Сербія, давній гнобитель хорватів та інших південнослов’янських народів, планує отримати підтримку Росії і вчинити агресію на територію сучасної Республіки Хорватія.

Автори документа наголошують, що Сербія завжди була, є і буде головним ворогом Хорватії . Самі хорвати не планують здійснювати нападів на Сербію чи будь-яку іншу країну, що підтверджено вступом РХ до НАТО і ЄС. Тим часом чимало сербських політиків та звичайних громадян відчувають ностальгію за статусом балканського гегемона, такої собі югославської Росії, якою була Сербія протягом кінця ХІХ–ХХ ст. Серби наголошують на тому, що народи колишньої Югославії не є самостійними націями, а лише етнографічними групами сербів, що висловлюється і в таких гаслах, як “Серед усіх сербів найневдаліші – хорвати!”, “Смерть хорвату” тощо. Серби не визнають хорватської, боснійської та чорногорської мов, вважаючи їх діалектами сербської. Загалом, серби на Балканах поводяться так, як Росія на пострадянському просторі.

Виходячи з цих загроз Хорватське академічне співтовариство на батьківщині і в діаспорі пропонує негайно взятися до формування гвардії захисників Хорватії, яка перебуватиме у постійній бойовій готовності, складатиметься з колишніх військових, які мають досвід військової служби та участі в бойових діях. Така гвардія має нести службу за зразком швейцарських збройних сил, більшу частину часу перебуваючи у себе вдома, працюючи на основній роботі і постійно підтримуючи бойову готовність.

На думку авторів листа, доки ЄС, НАТО чи ООН зберуться надати допомогу Хорватії, озброєна сербська армія вже захопить половину сучасної території РХ, сплюндрує міста й села, завдасть непоправної шкоди громадянам та економіці Хорватії.

З огляду на це, формування Хорватської самооборони є необхідним і нагальним, вказується у зверненні, оприлюдненому провідними хорватськими ЗМІ.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь