Активісти вимагають закрити один з центральних каналів за показ російськомовного серіалу

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

В епіцентрі скандалу – телеканал СТБ, який показує російськомовний серіал “Крепостная”.

Протест проти дій телеканалу висловили громадські організації та активісти. Зокрема, керівник ГО “Українська Україна” Андрій Смолій вважає, що за такі дії українські телеканали потрібно позбавляти ліцензії.

“З мого погляду жоден серіал у незалежній Україні не може зніматися мовою держави-агресора. Вважаю, що будь-який продаж медійного продукту в Росії — це зрада національних інтересів”, – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна область України заборонила російськомовний продукт

Разом з тим, наголошує пан Смолій, таким чином телевізійники перекручують історію власного народу.

“На території Чернігівської губернії, а точніше – в її південних повітах (сучасна територія України), згідно з усіма переписами населення у ХІХ столітті (їх було три) українці становили від 85% до 90%. Загалом по всій губернії тих, хто називав себе «великоросами», тобто росіянами, налічувалося не більше 20% (здебільшого в північних повітах). Де там взялися російськомовні кріпаки? Населення усіх сіл і містечок нинішньої Чернігівщини розмовляло українською, і лише у ХХ столітті, після Голодомору й тотальної радянської русифікації, деякі райони Чернігівщини стали російськомовними”, — пояснив він.

Телеканал СТБ захищає свою роботу тим, що, мовляв, у фільмі говорять різними мовами:

При цьому постійно наголошує на культурі якихось “слов’ян” і “слов’янських національностей”, які живуть симбіозом.

Якщо розглядати ситуацію на Чернігівщині в ХІХ ст. як симбіоз національностей, то було б цікаво дізнатися, яку корисну роль відігравала в ньому національність великоросійська. Корисну роль малоросів у серіалі, судячи з усього, покажуть всебічно.

СТБ – загальнонаціональний телевізійний канал медіахолдингу StarLightMedia, що належить Вікторові й Олені Пінчукам. Входить до групи каналів з найбільшою часткою російського й російськомовного продукту в ефірі. При цьому канал формально виконує вимоги Нацради: у 2018 році 99% контенту каналу підпадає під визначення “український продукт”. Зокрема, згаданий серіал “Крепостная” – теж “український”…

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %