Австрійський політолог: “Путін інсценував холодну війну в мініатюрі”

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

13 листопада 2014. – Керівник австрійського Інституту міжнародної політики у Відні Гайнц Гертнер заявив в інтерв’ю швейцарському виданню Tagesanzeiger, що “Росія, перекидаючи свої війська і важкі озброєння на Україну, цілком можливо, намагається зміцнити позицію для майбутніх дипломатичних переговорів, на яких можна знайти вихід з конфлікту”. “Проте говорити про таке рішення ще дуже рано”, – зазначив політолог.

Іншим сценарієм може стати “заморожування конфлікту: жодна зі сторін ні відмовиться від своїх вимог і дипломатичне рішення стане неможливим”. У такому разі перемир’я здатне перерости в справжню війну будь-якої миті”. “І тоді став би реальним третій сценарій: опосередкована війна між Росією і Заходом, у якій локальні гравці, тобто українське керівництво і терористи на сході України, були б зацікавлені постійно підігрівати конфлікт”, – веде далі Гертнер. Усе це, за його словами, “відомо з часів опосередкованих воєн в Африці під час холодної війни”, наводить слова політолога uainfo.org .

Політолог вважає, що Україна для Путіна “інструмент, за допомогою якого він може в будь-який момент поставити себе в центр світових подій і чинити тиск”. “Для Путіна вкрай важливо повернення на міжнародну арену”, – підкреслює Гайнц Гертнер, нагадуючи, що ще кілька років тому російський президент вважався досить слабким гравцем у світі. Зараз він став “головним опонентом НАТО”.

“Насправді Росія не представляє особливої ​​небезпеки для НАТО, – впевнений Гертнер. – Витрати Росії на оборону становлять усього 8% від загального оборонного бюджету альянсу. Та й у самому НАТО дещо перебільшують російську небезпеку, – каже фахівець. – Росія не така сильна країна, якою колись був Радянський Союз. Це стосується і російської армії”.

Окрім того, Путін не має такого впливу, який мали Сталін чи Брежнєв, вважає політолог. Путін “інсценував холодну війну в мініатюрі, і НАТО підіграє йому, однак Путіну необхідно нагадати: холодна війна закінчилася не дуже добре для СРСР”.

Як можливу модель для майбутнього України Гертнер запропонував нейтральну Швейцарію, що передбачає відмову від членства в НАТО. “А в Австрії можна було б запозичити заборону на приєднання до Німеччини. Україна могла б ввести таку заборону на приєднання до Росії”, – сказав Гертнер.

Що ж до східних регіонів України, то вони могли б “отримати статус, як, наприклад, у Південного Тіролю в Італії, де забезпечені права німецькомовної меншини”. “Після надання регіону особливих прав прихильники від’єднання одразу втратили свій вплив”, – каже Гертнер.

АНК

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь