Чорногорія чекає запрошення до НАТО

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

5 вересня 2014. – За підсумками чергового засідання представників країн-членів НАТО було оголошено, що у разі вчасного здійснення всіх необхідних реформ до кінця 2015 року Чорногорія отримає запрошення на членство в Альянсі.

Чорногорська делегація на чолі з прем’єр-міністром Міло Джукановичем оптимістично налаштована щодо перспектив отримати запрошення.

“Я вірю, що це був останній саміт, у якому Чорногорія брала участь зі статусом претендента на членство, оскільки з усього, що я чув і на конференції, і на зустрічах поза конференецією, роблю висновок, що на наступному саміті наша країна може вже бути повноправним членом Альянсу”, – наводить слова прем’єра Radiо Slobodna Evropa . Джуканович додає, що у разі успішного виконання всіх умов Чорногорія може отримати запрошення, не чекаючи до наступного саміту.

“Це хороший знак для Чорногорії і свідчить про успішність наших реформ та виконання взятих на себе зобов’язань”, – вважає Міло Джуканович.

Тим часом прихильність чорногорців до ідеї членства у НАТО поступово зростає, і за останніми опитуваннями близько 60% громадян країни підтримують вступ до організації.

Наразі одна з найближчих сусідок Хорватія за програмою підтримки партнерів НАТО перейняла на себе відповідальність за безпеку повітряного простору над Чорногорією. Цілком можливо, що з 2016 року у балканській країні вже почнуть будувати військову базу НАТО.

Утім, військовий експерт Давор Антич вважає, що Чорногорія має дуже обережно ставитися до можливих загроз, адже не виключено, що Росія, Сербія чи інші країни спробують якимись провокаціями завадити Чорногорії вступити до НАТО і таким чином остаточно вислизнути зі сфери впливу і Сербії, і Росії.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь