Чорногорія: Членство у НАТО – спільний інтерес

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Євроатлантична інтеграція Чорногорії – не чиясь особиста забаганка, а спільний шлях. Поступ Чорногорії до НАТО призводить до підвищення національної безпеки.

Про це заявив національний координатор з питань НАТО Небойша Калуджерович, повідомляє Analitika.

Виступаючи на семінарі “Євроатлантизм – зона безпеки” у Барі, Калуджерович розповів, що на саміті у Велсі було підтверджено, що Альянс має на меті підвищення стабільності і безпеки Західнобалканського регіону, і одержано чіткий сигнал схвалення Чорногорії за результати, яких досягла країна.

“Переконаний, що ми всі усвідомлюємо: жодна країна чи особа не можуть існувати усамітнено, без об’єднання і впевненості, що їх дає належність до родини демократичних держав. Виходячи з цього, Чорногорія рішучим кроком прямує до інтеграції у ЄС і НАТО”, – сказав Калуджерович.

“Ми не можемо будувати своє майбутнє незалежно від подій у регіоні, як і не можемо пасивно спостерігати зміни, що відбуваються у глобалізованому світі. Не маємо ми змоги і дотримуватись такої, може, і приємної комусь, концепції, як озброєний нейтралітет”, – наголошує посадовець.

За його словами, віра в таку можливість означає ігнорування актуальних політичних, фінансових, історичних, географічних та економічних чинників, через які така позиція для Чорногорії нереальна.

Найправильніше – виявляти активність, не відставати від світових змін, гарантувати собі та іншим більшу безпеку і вищі стандарти життя та економічні перспективи, як і численні шанси для кожного громадянина, особливо молодого. А задля цього треба спільно працювати, каже Калуджерович.

Він вважає, що шлях Чорногорії до НАТО вже приніс країні як підвищення безпеки, так і демократичні цінності і стандарти разом із визнанням на континенті.

Калуджерович нагадав слова колишнього Генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена про те, що НАТО – зона безпеки проти нестабільності.

На думку координатора програм НАТО у Чорногорії, прийшов час зрозуміти, що вступ країни до НАТО – не чиясь особиста забаганка, а спільний шлях і спільний інтерес.

“Членство у НАТО – не одноденна політична акція, а питання забезпечення стратегічних національних інтересів, не просто проект провладної партії, коаліції чи уряду, а проект для нас усіх”, – підсумував Небойша Калуджерович.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь