Чорногорія на роздоріжжі: між Європою і минулим

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

У неділю, 16 жовтня, в Чорногорії відбуваються парламентські вибори, головна інтрига яких – змагання проєвропейських і просербських політичних сил.

Умовно проєвропейська партія чинного прем’єр-міністра Міла Джукановича, яка зараз виступає за вступ країни до НАТО, і досягла чималих успіхів на цьому шляху, зазнає потужної, навіть масованої критики й протидії з боку проросійської-антинатівської опозиції, головним чином уособленої коаліцією “Демократичний фронт“.

Головні конкуренти на виборах обрали діаметрально різні курси розвитку країни. Джуканович звинувачує опозиційні партії в тому, що їх фінансує Росія і антиурядові мітинги відбуваються з подачі Москви.

“Ми станемо частиною розвинутого європейського суспільства чи російською колонією?”, – питав очільник уряду виборців на передвиборчому мітингу в Подгориці.

При цьому “Демфронт” практично не приховує своїх тісних контактів з Росією, як не вважає за потрібне критися з цим і Кремль. Міністерство закордонних справ РФ регулярно висловлюється на підтримку чорногорської опозиції, закидаючи Джукановичу корумпованість і нехтування волею громадян країни.

Тим часом напередодні чорногорські сили безпеки заарештували членів кримінального угруповання, які планували скоїти терористичні акти під час виборів 16 жовтня. Як повідомляють чорногорські та сербські ЗМІ, група діяла за змовою з однією з політичних сил, маючи на меті зірвати процес волевиявлення.

Не вказується, яку саме політичну силу мали на увазі правоохоронці, але відомо, що одним з керівників заарештованих терористів був колишній командир сербської жандармерії Братислав Дикич, що непрямо вказує на джерела походження і фінансування терористів.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь