Чорногорія відзначає День незалежності

0 0
Read Time:1 Minute, 2 Second

21 травня 2006 року в Чорногорії відбувся референдум про незалежність від союзної держави з Сербією.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Результати референдуму виявили глибинний розкол в чорногорському суспільстві: 55% опитаних проголосували за незалежність, 45% – проти. Соціологи, а особливо політики просербського спрямування стверджують, що зараз противників незалежності, прихильників єдності з Сербією і взагалі відновлення Югославії значно більше за “самостійників”. Поки що цього підтвердити не вдалося нікому, оскільки на всі антивладні (так виходить, що вони заразом і античорногорські) маніфестації навіть у столиці виходить максимум 5 тисяч люду, і здебільшого з сербськими та російськими прапорами.

Ситуація з національною і громадянською ідентичністю в Чорногорії не легша, ніж в Україні. Там теж значна частина громадян відверто зневажає свою батьківщину, вважаючи її лише частиною сусідньої держави, відмовляючи в праві на власний вибір.

Тим часом Чорногорія “полако” (тобто, потихеньку) іде своєю дорогою. Ось і позавчора, 19 травня сталася ще одна знакова для маленької балканської держави подія: підписано протокол про вступ Чорногорії до НАТО. І це – незважаючи на шалену протидію “братів” з Сербії і навіть РФ.

Колектив Українського Простору, як, сподіваємося, і всі українці, бажають чорногорцям і Чорногорії успіхів на їхній дорозі до гідного життя! А зацікавлених запрошуємо відвідати Клуб “Україна – Чорногорія” та почитати інші матеріали про Чорногорію.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь