Чорногорський погляд на російсько-українську війну (продовження)

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

У першій частині публікації ми наводили коментар голови Ради чорногорців Сербії, засновника Чорногорського руху Слободана Йовановича щодо ставлення громадян Чорногорії до російсько-української війни.

Пан Йованович наголосив, зокрема, що чорногорська громадськість перебуває під значним впливом сербських ЗМІ, котрі, в свою чергу, цілковито залежні (за дуже рідкісними винятками) від російських медіа, насамперед – державних. У підсумку, навіть отримуючи інформацію безпосередньо він українців, сербські видання подають її читачам у досить перекрученому вигляді. Прикладом цього можна назвати бліц-інтерв’ю керівника Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича провідній сербській газеті “Политика”. Наведені фаховим істориком документально обґрунтовані факти газета подала під заголовком “Українці стверджують, буцімто це вони звільнили Белград”, що вже викликає негативне ставлення сербського читача, який в школі вчив, що Белград звільнила Черовна армія. Після такого заголовку вже не дуже важливо, що саме сказав співрозмовник сербського журналіста.

Оскільки ж “Политика” чи не найпопулярніша газета не лише в Сербії, а й у Боснії і Герцеговині, Чорногорії та Македонії, перекручені журналістом висновки рознесли десятки балканських видань.

Але навіть попри таку заангажованість ЗМІ в Чорногорії чимало тверезих людей, які намагаються самостійно аналізувати події і доходити висновків, а не сприймати готові сентенції з газет і ТБ.

Obren MedenicaСьогодні на наше прохання прокоментувати ставлення чорногорців до подій в Україні відгукнувся один із засновників Дискусійного клубу Монтенегро пан Обрен Меденіца:

“Перш за все дякую за можливість висловити свою думку. Маю сказати, моя думка про події у вашій країні не дуже відрізняється від поглядів більшості чорногорців і від офіційної позиції уряду Чорногорії. Україна – незалежна держава, будь-яка загроза її територіальній цілісності – це агресія, а той, хто вчиняє такі дії – агресор. Це істина, і кожен, хто має голову, бачить це саме так. Ставлення чорногорців чітко видно з приєднання нашої країни до санкцій, які ЄС увів проти Росії. Ми добре розуміємо, що значить, коли хтось намагається приєнати шмат території, який йому не належить, ми самі мали такі проблеми. Через це ми боролися і здобули незалежність своєї держави, через це поставили собі за мету вступ до НАТО. Україні від щирого серця бажаю відновити контроль над всіма своїми територіями і зажити в мирі на своїй землі”.

Обрене, дуже вдячний за відповідь, і нехай вам теж щастить у розбудові незалежної Чорногорії!

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь