Чи жила б Україна без кобзи-бандури?

0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Про минуле, теперішнє та майбутнє бандури йшла мова на літературно-мистецькій імпрезі «Бандура як душа народу…», що пройшла у Науковій бібліотеці КНУКіМ у рамках тижня «Бібліотечного mainstreamу», організованого з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

Народний артист України, професор, викладач по класу бандури Володимир Єсипок презентував на заході новий навчальний посібник «Кобзарські і бандурні практики» до якого увійшли методичні рекомендації для створення сучасних кобзарських літературно-музичних композицій, приклади таких композицій та репертуар, призначений для сольного виконання бандуристами співаками. Лейтмотивом виступу голови Національної спілки кобзарів України стали слова: «На моє глибоке переконання, для української культури один кобзар значить значно більше, ніж декілька музикантів, лауреатів міжнародних конкурсів. Бо кобзар несе своєю творчістю не лише естетичні ідеї, він є носієм національної ідеології, він примушує людей усвідомити себе частиною суспільства, відчути гордість за своє минуле, оптимістично дивитись у майбутнє».

Валентина Сінельнікова, кандидат історичних наук, провела ґрунтовний огляд книжкових новинок, підготовлених науковцями секції бандури, зазначивши їх значення для підготовки професійних музикантів та формування їхнього виконавського репертуару: «Такий унікальний інструмент українського народу як бандура не повинен знаходитись на задвірках сучасного українського мистецького простору. На превеликий жаль, нині в Україні відсутні видання сучасних творів концертного і педагогічного характеру. Композитори мало пишуть для сольного, ансамблевого і хорового виконання у супроводі бандури. Пропонований репертуар обмежується класичними та народними творами, в той час, коли молодь прагне виконувати і сучасну музику, цікаву їхньому поколінню. До того ж твори не друкуються на державному рівні, а випускаються невеликими накладами в окремих містах України. Саме тому нові книги такі актуальні і важливі».

Продовжив обговорення Андрій Іваниш, Заслужений артист України, художній керівник Капели бандуристів КНУКіМ: «Посібник, який ми презентуємо першим читачам, створювався більше 10 років, він єдиний у своєму роді. До збірки «Аранжування та перекладення для капели бандуристів» (у трьох частинах) увійшли твори, різноманітні за стилем, жанром, художньо-образним змістом». Навчальний практикум, завдяки широкому діапазону виконавської (оркестрової та диригентської) складності пропонованих творів є унікальним, містить комплекс технічних та художніх завдань. Пропоновані твори можуть бути використані в концертних програмах.

Окрасою мистецької імпрези стали українські народні пісні у виконанні Капели бандуристів КНУКіМ.

Олена Скаченко

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь