Дипломатичний конфуз: Обама привітав президента БіГ зі святом, якого той не визнає

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Президент США Барак Обама надіслав офіційне привітання президентові Боснії і Герцеговини (голові Президії БіГ) із Днем державності, що відзначається 25 листопада.

Згідно з дипломатичним протоколом адміністрація Барака Обами надіслала главі державі привітання з нагоди державного свята.

“Високоповажний пане президенте, з великим задоволенням вітаю Вас і громадян Боснії і Герцеговини з Днем державності 25 листопада. Користуюся нагодою, щоб знову запевнити у потужній підтримці моєю країною євроатлантичного майбутнього вашої держави”, – наводить слова Обами офіційний сайт Президії БіГ.

Конфуз же полягає у тому, що теперішній президент Боснії і Герцеговини, сербський представник Президії Младен Іванич не визнає такого свята, як День державності Боснії і Герцеговини. Він навіть відмовився бути присутнім на урочистостях, що їх організували у столиці країни Сараєво його колеги – члени Президії Драган Чович (представник хорватів) та Бакир Ізетбегович (представник бошняків).

“Я вважаю, що для святкування 25 листопада державного свята в Боснії і Герцеговині немає жодних підстав”, – сказав нещодавно Іванич.

Не сподобалося Іваничу і те, що американський колега наголосив на євроатлантичній інтеграції балканської країни.

“Про НАТО можна буде говорити тільки у тому разі, якщо до Альянсу ввійде Сербія”, – заявив боснійський президент.

День державності відзначається на згадку про перше засідання Державної антифашистської ради Боснії і Герцеговини, що відбулося 25 листопада 1943 року у Мрконич-Граді.

Главою держави у Боснії і Герцеговині по черзі є кожен із представників Президії БіГ. Після останніх виборів органів влади наразі президент Боснії і Герцеговини – делегат від Республіки Сербської, др. Младен Іванич.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь