Дозволити не можна розігнати

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

1 грудня 2013 року увійшло до історії як день велелюдного повстання проти тоталітаризму та бандитизму у владі. Відтоді минуло більше року, тож зараз варто підсумувати, наскільки змінилася ситуація із порушенням прав та утиском свобод українців. Зокрема, чи можуть українці вільно висловлювати власну думку, не боячись репресій?

Цій проблемі була присвячена прес-конференція на тему «Свобода мирних зібрань, протести і репресії в 2014 році: «батоги» і «пряники» від влади». У заході взяли участь Олександра Скиба та Володимир Чемерис – представники Інституту «Республіка», та Володимир Іщенко – представник Центру дослідження суспільства.

Експерти досліджували порушення свободи мирних зібрань у період із серпня по грудень 2014 року. Дослідження проводилося на територіях, які контролює українська влада. Спікери повідомили, що найбільш масовими були мітинги за єдність України, за проведення люстрації, передвиборчі мітинги, а також протести проти корупції, уряду та військового вторгнення Росії на територію України. В період із січня по листопад мітинги мали здебільшого ідеологічну та політичну тематику, а в грудні найбільш масовими стали соціальні зібрання на кшталт протестів проти підняття тарифів на комунальні послуги.

Дослідники заявили, що після Майдану ситуація із порушенням свободи мирних зібрань погіршилася. До Революції гідності рівень репресій стосовно учасників мітингів складав 18%, а під час протестів на Майдані – 27%. Зараз цей показник зріс до 34%. У більшості випадків порушення свободи мирних зібрань вчиняли правоохоронні органи. Найбільш негативну реакцію влади викликали антиурядові протести та мітинги за федералізацію. Найвищий рівень насильства проти учасників заходів зафіксовано на південному сході країни. Кількість судових заборон проведення мітингів була найвищою в Харкові та Одесі. Також у Харкові досить часто траплялися випадки, коли мітинг скасовували в останній момент через псевдозамінування.

Найпоширенішими формами репресій у 2014 році стали арешти та відкриття кримінальних справ. На відміну від доби Януковича, значно зменшилася кількість випадків фізичного протистояння між працівниками правоохоронних органів та учасниками акцій.

У цьому році експерти прогнозують високий відсоток протестів, що мають соціально-економічну тематику та пов’язані із погіршенням рівня життя українців.

Крістіна Сінкевич

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь