Еразмус+: український вимір

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Виконавча агенція з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА) оголосила результати конкурсу 2015 року за напрямом “Жан Моне” в межах програми “Еразмус+”.

er

Загалом рекомендовано до фінансування 261 проект, зокрема, 8 з цих проектів заплановано реалізувати за участі українських університетів та асоціацій.

Програма Європейського Союзу “Жан Моне” існувала з 1989 по 2013 рік. А 2014 року була трансформована у напрям “Жан Моне” програми “Еразмус+”. Розрахована на 2014-2020 рр., вона покликана сприяти розвитку освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Програма має три ключових компоненти: мобільність, міжінституційна співпраця, підтримка реформ. Відтак конкурси проектів “Жан Моне” відбуваються щорічно і мають на меті поширення європейських цінностей та ідей об’єднаної Європи, стимулювання до вивчення євроінтеграційних процесів, їх обговорення із науково-експертними та фаховими спільнотами, громадянським суспільством. У конкурсі минулого року було профінансовано 10 проектів за участі України.

А серед переможців вже цього року шість українських університетів: Глухівський національний педагогічний університет імені О. Довженка, Київський національний торговельно-економічний університет, Національна металургійна академія України, Одеський національний економічний університет, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка та дві асоціації: Українська бібліотечна асоціація та Українська асоціація європейських студій, яка має досвід участі у попередній програмі “Жан Моне”. Решта ж переможців конкурсу 2015 р. вперше вибороли грант Жана Моне.

Із загальної кількості проектів шість належать до так званих “навчальних” – це модулі Жана Моне, спрямовані на поширення інформації про ЄС та поглиблене вивчення євроінтеграційних процесів. Тематика модулів доволі різноманітна: ідеї об’єднаної Європи; роль ЄС у вивченні кліматичних змін та подоланні їх негативних наслідків; економічно-торговельні стосунки між Україною та ЄС; запровадження в Україні екологічних та безпекових стандартів ЄС. Два проекти спрямовані на підтримку та розвиток асоціацій, покликаних поширювати інформацію про ЄС, пропагувати європейські цінності, збільшувати коло осіб та інституцій, зацікавлених у євроінтеграційних процесах.

Ігор Галущак

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь