Голова Чорногорської церкви проти об’єднання з митрополією СПЦ

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Ідею президента Чорногорії Міла Джукановича про об’єднання нинішньої Чорногорської православної церкви та Чорногорсько-Приморської митрополії Сербської православної церкви владика Михайло вважає нереальним і неможливим вирішенням наявних проблем.

Позицію митрополита Михайла наводить Радіо і телебачення Чорногорії.

“Кожна православна церква – містилище традиції і культури народу, чиї християнські цінності вона розвиває. Кожна церква лояльна своїй державі й народові: Сербська – сербському, Російська – російському тощо. Тому не існує в православному всесвіті православної церкви, не означеної національно, і чия сутність заразом не є національною. Якби для такої церкви було підґрунтя, вона вже давно була б створена й оживлена Духом Святим”, – каже митрополит Михайло.

Нещодавно президент Міло Джуканович запропонував своєрідну платформу розв’язання церковного питання в Чорногорії. Він вважає, що створення православної церкви без національної ознаки поклало б край поділу православних у країні. Фактично президент пропонує аналог ПЦУ – Православну церкву Чорногорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорногорська церква сподівається отримати автокефалію за прикладом України

Джуканович заявив, що така церква була б відкрита для всіх православних, незалежно від того, до якої церкви вони раніше належали, і закликав Чорногорсько-Приморську єпархію Сербської православної церкви стати частиною цього проєкту, “стати частиною рішення, а не залишатися частиною проблеми”.

Через два дні митрополит Чорногорсько-Приморський СПЦ Амфілохій відповів на це, що в Чорногорії з’явилася тенденція: “люди, які не знають, що таке церква, не вірять у Бога й навіть не хрещені, створюють свої “церкви”.

Голова Чорногорської православної церкви митрополит Михайло в інтерв’ю газеті “Pobjeda” сказав, що не схвалює такого вирішення багаторічного конфлікту двох релігійних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорногорський погляд на російсько-українську війну

“Сербська церква вже на весь голос висловила осуд навіть пропозицій про вирішення проблемних питань. Чорногорська церква вважає таке рішення нереальним і неприпустимим. Можливо, хтось має на меті створити третю так звану “православну” церкву. У кожному разі, чорногорці не стануть на коліна перед олтарями такої церкви. Таким чином розділеність серед православних чорногорців не подолати. Ми цієї розділеності не змогли подолати за сто років. Жодна влада досі не намагалася зміцнити чорногорську ідентичність і розвивати державу як державу чорногорців. Падіння Чорногорії 1989 року – доказ цього, та й зараз умови не кращі”, – підсумував Михайло.

Чорногорська православна церква веде своє існування з колишньої автокефальної Чорногорської православної церкви Константинопольського патріархату. 1919 року її анексувала СПЦ, 1993-го в Цетинє відновили її діяльність. ЧПЦ має тісні партнерські взаємини з УПЦ КП та Македонською православною церквою.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %