Голова УГКЦ Святослав: Ми бачили втручання влади у визнання автокефалії українського православ’я

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

“Наскільки таке втручання є легітимним? На це питання має дати відповідь сама православна церква”.

Таку думку висловив очільник УГКЦ Святослав (Шевчук) в інтерв’ю “Главкому“.

“Ми бачили певне втручання влади, зокрема президента, в питання визнання автокефалії українського православ’я. Наскільки таке втручання є легітимним? На це питання має дати відповідь сама православна церква. Бо в тексті Томосу про автокефалію патріарх Варфоломій згадує про те, що президенти, представники Української держави упродовж кількох десятиліть, відколи Україна стала політично незалежною, просили про автокефалію українського православ’я. Тобто чинний президент лише продовжує цю лінію.

І ми теж бачили 5 січня в храмі святого Георгія у Константинополі колишнього президента Віктора Ющенка, який теж коментував, чому за його часів цієї події не відбулося.

Тому цей вплив по-різному можна оцінювати. Але дати відповідь на питання, наскільки до кінця це легітимно відбулося, має сама православна церква, яка має іншу парадигму стосунків з державою, ніж це існує в католицькому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПЦУ не буде обов’язкового богослужіння українською мовою

Є, безперечно, ще й політична складова. Адже ця подія справді зачепила глибокі струни українського суспільства. Сама громадськість відзначила факт Об’єднавчого собору 15 грудня як найважливішу знакову подію минулого року. Це говорить про те, що його важливість визнають не лише православні, а й християни інших конфесій. Безперечно, що на такій популярній події кожен політик, вибудовуючи свою піар-кампанію, шукатиме свої вигоди. Але я сподіваюся, що наші православні брати є достатньо зрілими, щоби не дати себе використати як політичних агітаторів на майбутніх виборах. Бо інакше це дискредитує моральний авторитет церкви”.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь