Груша, Шева, Хорєвая: Чому не варто називати вулиці на честь відомих осіб

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Здавалося б, хороша практика – вшановувати відомих діячів культури, науки, історичних осіб, називаючи їхніми іменами вулиці.

Так само й університети чи стадіони. Ось зараз група інтелігентів, літераторів, журналістів, науковців і митців закликає:

“Підтримуючи ініціативу Українсько-польського форуму партнерства, звертаємося із пропозицією перейменувати вулицю Тверську в місті Києві на честь видатного європейського інтелектуала й великого друга України Єжи Ґедройця. Ця вулиця з’єднує дві інші, пов’язані із іменами людей, які однаково важливі як для польської, так і для української культур: Казимира Малевича та Івана Павла ІІ,” – ідеться у зверненні.

Чим погано, що всі ці вулиці носять чиїсь імена?

Та часом і погано. Скажімо, вулиця імені видатного українця Михайла Грушевського зараз перетворилася на Грушу. Бульвар Тараса Шевченка, як і Київський національний університет його ж імені – на Шеву. А вулиця якогось Хорива (хто взагалі з “карєнних кіівлян” знає про такого?) – Хорєвая.

Мені чомусь не здається, що це свідчить про якусь повагу до згаданих осіб.

А ось іще: “уліца Єлєни Тєлєгі”, “Квєткі Цєсік”, “АнтОновича”, “Лайо Шагавро”, “Степана Бендери”. І такого ще багато. У більшості навіть жителі тієї чи іншої вулиці гадки не мають, на честь кого її названо, чим та чи інша особа уславилася – то про яку шану може йтися? Хіба показну.

І якщо в радянські часи хрестоматійна “Кирли-Мирли” свідчила про справжнє ставлення населення до режиму і його “культурної політики”, то чи “Груша” й “Тєлєга” зараз не про те саме свідчать?

Може, варто хоча б на майбутнє припинити цю практику й дати спокій відомим людям? Бо я навіть боюся уявити, як називатимуть “укрАінци” вулицю Ґедройця…

Іван Скринець

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь