Харківських продавчинь мало не побили за українську мову

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Співробітниць одного з харківських універсамів називали дурними, мало не били й вимагали, щоб вони “поверталися у свою бандерівщину”.

Як відомо, головний аргумент російськомовних українців полягає в тому, що абсолютно неважливо, якою мовою людина говорить. Приклад із Харкова унаочнює, що аргумент цей – лицемірний.

Сайт “Город х” інформує про ситуацію, що склалася в одному з магазинів у Харкові.

Співробітниця магазину Тетяна повідомила виданню, що з Києва їм надійшла вказівка, щоб касири свої шаблонні фрази на зразок “Картка є?” і “Пакет потрібен?” казали українською.

“Персоналу, звісно, незвично, але діватися нікуди. Здивувало те, що нововведення викликало хвилю обурення у покупців”, – розповідає Тетяна.

Постійні покупці “з когорти інтелігентних” підходили з квадратними очима й цікавилися, “а что это у вас на украинском заговорили?”

“Були й відверті хами з реакцією «вали в свою бандеровщину», «тьі что, дурочка, русского язьіка вьіучить не можешь?» (наводжу дослівно). Навіть скарги в книгу скарг писали. Якщо чесно, ми такої реакції не очікували”, – підсумувала Тетяна.

Від редакції: Підтвердити справжність цієї розповіді нам поки що не вдалося, але вона в кожному разі заслуговує на увагу. Якщо це справді було – це чудова демонстрація подвійних стандартів так званих російськомовних українців, яким постулат “какаяразніца” підходить тільки для індульгенції вживання російської. Якщо ж це вигадка – очевидно, що противники розширення застосування української мови починають таким чином нову антиукраїнську кампанію – мовляв, тільки спробуйте сюди свою мову принести, побачите, що на вас чекатиме.

Не так давно ми проводили невелике власне дослідження ставлення до української в Харкові – результати були невтішні. Утім, як і в Запоріжжі, Одесі та інших містах півдня і сходу України. І на цьому тлі дуже важливо, щоб Київська міська рада таки прийняла рішення “Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині“, яке стане прецедентом для інших українських міст.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь