Хорватія заблокувала переговори Сербії і ЄС

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

У Раді ЄС Хорватія заблокувала консультації з приводу переговорів Белграда і Брюсселя щодо євроінтеграції Сербії.

srbija hr

Робоча група Ради ЄС з питань розширення мала вчора, 5 квітня, розпочати роботу з узгодження розділу 23 угоди про приєднання Сербії до ЄС. Але цей пункт порядку денного був скасований на вимогу хорватської сторони, повідомляє наш кореспондент у Загребі Давор Антич.

Раніше міністр закордонних і європейських справ Хорватії Міро Ковач кілька разів у інтерв’ю чітко висловлювався, що Хорватія з огляду на останні події не дасть згоди на початок обговорення розділу 23 угоди про приєднання. Зі слів міністра, Сербія спершу має пристати на певні умови, зокрема: повага прав меншин і абсолютна співпраця з Міжнародним трибуналом щодо колишньої Югославії.

Рішення про початок переговорів щодо чергового розділу угоди про приєднання Сербії має прийматися одноголосно всіма членами ЄС, тож незгода Хорватії автоматично скасовує можливість відкриття процесу.

Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич висловив сподівання, що жодна з країн ЄС не підтримає Хорватію в цьому рішенні і врешті-решт переговори почнуться.

Тим часом у Хорватії все частіше можна почути голоси про те, що Сербії не варто давати шансу на вступ до ЄС.

“Поки що ми не бачимо, що Сербія відмовилася від своїх шовіністично-великосербських постулатів, і з таким багажем, з Шешелем і Караджичем, вона намагається проникнути в Євроспільноту”, – каже журналіст Іван Даворин.

Натомість у Сербії все зводиться до згадування давніх образ і звертання на хорватів зовнішньополітичних невдач. І президент Томіслав Ніколич, і очільник уряду Александар Вучич вже не раз заявляли, що Хорватії слід пам’ятати, як Сербія погодилася не висувати територіальних претензій, аби Хорватія могла виконати умови для входження до ЄС.

“Ми чекаємо взаємних кроків від Хорватії”, – сказав свого часу Ніколич.

Але, мабуть, спалення Шешелем хорватського прапора і мало не всесербське святкування його виправдання в Гаазі переповнило хорватську сторону емоціями й викликало саме такі дії – відмову узгоджувати поступ Сербії до ЄС.

Тепер реагувати на це має Белград. Лише сербам вирішувати, приймуть вони хорватські умови, чи відкладуть переговори з ЄС.

Український простір

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь