Хто з кандидатів у президенти планує захищати українську мову: аналіз програм

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Наближаються вибори Президента України, в яких візьме участь 44 кандидати.

Претенденти на найвищу державну посаду оприлюднили свої передвиборні програми, і ми вивчили їх з метою встановити, хто з кандидатів і як планує захищати (або ігнорувати) державну мову, яка, нагадаємо, поки що в державі одна – українська.

Кандидати, в програмах яких є згадки про намір присвятити частину уваги українській мові, позначені в таблиці синім кольором. Кандидати, чиї наміри протилежні – тобто підтримка російської або “регіональної різноманітності” – позначені червоним. Є ще кандидат, якого хвилює лише англійська мова – його позначено жовтим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П’ята частина громадян України вважає, що російська має бути державною мовою

Не позначені ніяким кольором – такі і є, ніякі. І з огляду на це бажання вдати, ніби мовних проблем не існує, вони здаються навіть гіршими за відкритих противників української мови.

Ми, звісно, розуміємо, що не все обіцяне виконують і не всім словам можна вірити. Одначе якщо кандидат навіть не згадує в програмі певного питання – очевидно, що не варто очікувати уваги до нього в подальшій роботі. Тому цей аналіз може наочніше продемонструвати, хто є хто серед претендентів на кабінет на Банковій. Але, звісно, вибирати й оцінювати вам – виборцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій: Ухвалення закону про мову – одне з фундаментальних питань українського буття

Фото Прізвище, ім’я та по батькові Відомості
Балашов Геннадій Вікторович Нічого про мову в передвиборній програмі не виявлено.
Безсмертний Роман Петрович З програми випливає, що мова неважлива: “Велика Україна – це велика мета. Не йдеться виключно про територію, мову чи етнічну приналежність”.
Богомолець Ольга Вадимівна Нічого про мову в передвиборній програмі не виявлено.
Богословська Інна Германівна Підтримує російську мову: “Українська мова – державна, мова національної ідентичності української політичної нації. Мовна політика держави має забезпечити великі інвестиції в розвиток сучасної української мови, а також забезпечити вивчення мов міжнародного спілкування: англійської та російської”.
Бойко Юрій Анатолійович “Ми” “Повернемо право громадян навчатися рідною мовою”.
Бондар Віктор Васильович Нічого про мову в передвиборній програмі не виявлено.
Ващенко Олександр Михайлович “Манкуртизм” “української політичної нації”: “Зміцнення української політичної нації, до якою належать усі громадяни, що люблять Україну, поважають її мову та історію”.
Вілкул Олександр Юрійович “Регіональні мови”: “Державна мова – українська. Обласні ради можуть запроваджувати в області другу офіційну мову. Автономія регіонів у гуманітарній, культурній і мовній політиці. Захист культурної різноманітності”.
Габер Микола Олександрович “Мова – не головне”: “Українці мають знати історію, берегти свою мову і традиції, але пишатися маємо високими зарплатами та стандартами життя всіх своїх громадян”.
Гнап Дмитро Володимирович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Гриценко Анатолій Степанович “Не будуть обмеження і покарання визначальними в розвитку української культури і мови”.
Данилюк Олександр Володимирович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Дерев’янко Юрій Богданович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Добродомов Дмитро Євгенович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Журавльов Василь Миколайович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Зеленський Володимир Олександрович “Ат язика ні адін чєк нє павєсілся”: “Треба єднатись усім, хто незалежно від статі, мови, віри, національності просто ЛЮБИТЬ УКРАЇНУ!”
Каплін Сергій Миколайович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Кармазін Юрій Анатолійович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Кива Ілля Володимирович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Корнацький Аркадій Олексійович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Кошулинський Руслан Володимирович “Забезпечити українській мові реальний статус єдиної державної. Зобов’язати всіх держслужбовців вживати українську мову на роботі та під час публічних виступів. Запровадити обов’язковий іспит з української мови для держслужбовців та кандидатів на виборні посади.
Кривенко Віктор Миколайович “Українська мова – основа безпеки, вона об’єднає суспільство й стане мовою міжнаціонального спілкування в Україні. При наданні громадянства України, а також при прийомі на роботу, пов’язану з публічною інформацією, незалежно від форми власності підприємства, буде проводитися обов’язкове тестування на підставі визначених державних стандартів української мови. Навчально-виховний процес у державних та комунальних освітніх закладах повинен здійснюватися винятково державною українською мовою”.
Кривонос Сергій Григорович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Купрій Віталій Миколайович “На телебаченні, радіо, в друкованій пресі єдина державна українська мова має домінувати”.
Литвиненко Юлія Леонідівна Нічого про мову в програмі не виявлено.
Ляшко Олег Валерійович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Мороз Олександр Олександрович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Мураєв Євгеній Володимирович “єдиний простір спільної держави соціальної справедливості, в якій вистачає місця для всіх громадян, незалежно від мови”; “всі проблеми … вирішуються на місцевих референдумах, в тому числі … які ставити пам’ятники, як називати вулиці і якою мовою спілкуватися”; “держава повинна перестати бути апаратом примусу, а державна мова – мовою насильства. Українська мова повинна стати тим, чим повинна бути – мовою спілкування громадян з державою”.
Наливайченко Валентин Олександрович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Насіров Роман Михайлович “Безкоштовні державні програми із вивчення англійської мови молоді та всіх, хто бажає вивчати англійську”.
Новак Андрій Яремович “Зміцнення національної ідентичності шляхом розвитку державної української мови, кіно, музею, книги, театру, музики, образотворчого та народного мистецтва, пісні, національно-культурних індустрій”.
Носенко Сергій Михайлович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Петров Володимир Володимирович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Порошенко Петро Олексійович “Ми захищаємо свою мову, вкладаємо кошти у підтримку української культури”; “сприятимемо залученню до роботи в українських школах носіїв англійської мови”; “продовжимо політику підтримки української мови як єдиної державної”.
Ригованов Руслан Олександрович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Садовий Андрій Іванович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Скоцик Віталій Євстафійович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Смешко Ігор Петрович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Соловйов Олександр Миколайович “підготовка законопроекту «Про культурну децентралізацію» (можливості для кожного регіону визначати обсяг і мови викладання дисциплін, культурно-історичні трактування в програмах навчання через процедури місцевих референдумів)”.
Тарута Сергій Олексійович Нічого про мову в програмі не виявлено.
Тимошенко Юлія Володимирівна Нічого про мову в програмі не виявлено.
Тимошенко Юрій Володимирович “Захищати на законодавчому рівні розвиток української культури, мови, літератури та мистецтва”.
Шевченко Ігор Анатолійович “Україні потрібен Президент … що мислить масштабно та далекоглядно, ерудований та з широким світоглядом, який вільно володіє українською, англійською та російською мовами”.
Шевченко Олександр Леонідович Нічого про мову в програмі не виявлено.

 
Ви можете написати в коментарях, чиї пропозиції вам імпонують, а хто вас розчарував. Порівняємо наші враження.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь