Історики запропонували шляхи деконструкції імперської спадщини

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

4 грудня 2017 р. в Інституті історії України НАН України відбувся круглий стіл «Монументальна спадщина Російської імперії в Україні: чи Петро І, Катерина ІІ, Суворов та Кутузов є героями української історії?».

Співорганізаторами заходу виступили Інститут історії України НАН України, Український інститут національної пам’яті, Українське товариство охорони пам’яток історії і культури, Одеський національний університет ім. І. Мечникова.

Учасники круглого столу обговорили низку проблем, пов’язаних з імперським дискурсом та монументальною спадщиною Російської імперії в Україні, їх інструменталізацією та використанням проросійськими політичними силами у пропаганді ідей так званого «русского міра» та мобілізації відповідного електорату окремих регіонів України.

Доктор історичних наук Тарас Чухліб проаналізував сучасну експозицію музею Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» у м. Полтаві, наголосивши на необхідності перегляду концепції музейної експозиції, що базувалася б на глибшому висвітленні місця України у Великій Північній війні 1700-1721 років, ширшій репрезентації її учасників, що позитивно відбилося б на туристичній привабливості музею для гостей з країн Європи.

Професор Одеського національного університету ім. І. Мечникова, доктор історичних наук Тарас Гончарук проаналізував історико-правові обставини встановлення в Одесі пам’ятника російській імператриці Катерині ІІ у 2007 р. та пам’ятника російському полководцю Суворову у 2012 р.

В обговоренні проблем, порушених на засіданні круглого столу, взяли участь співробітники Українського інституту національної пам’яті Богдан Короленко та Ігор Каретніков, доповівши про вплив та місце символічного простору у контексті національної безпеки України, а також необхідність проведення виваженої державної політики національної пам’яті, актуалізованої гібридною агресією Російської Федерації з активним використанням «історичної» пропаганди в інформаційній війні проти України.

За результатами обговорення проблематики круглого столу вирішено: 1) звернутися до Міністерства оборони України щодо необхідності демонтаж пам’ятника Суворову на території Київського військового ліцею ім. Івана Богуна; 2) рекомендувати керівництву змінити концепцію розвитку та експозицію Музею Полтавської битви; 3) звернутися до Одеської міської ради з пропозицією виконати судові рішення щодо неправомірності встановлення пам’ятника Катерині ІІ в Одесі; 4) звернутися до органів місцевого самоврядування з пропозицією не героїзувати та не увічнювати у пам’ятниках історичних осіб, які сприяли імперському поневоленню України у різні історичні періоди; 5) започаткувати спільний постійний семінар Інституту історії України та Українського інституту національної пам’яті «Україна і держави-сусіди: проблеми історичної пам’яті та взаємного сприйняття образів країн і народів».

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь