Кремль «у шпагаті» між Кіпром і Туреччиною через санкції ЄС

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Москва негативно ставиться до рішення ЄС ввести санкції щодо Туреччини через загострення ситуації в Середземномор’ї.

Але це не означає, що російська сторона підтримує дії Туреччини, яка направила в виняткову економічну зону (ВЕЗ) Кіпру свої судна для видобутку природного газу.

Про це повідомляє Интерфакс з посиланням на Известия.

«Москва виступає проти обмежувальних заходів на адресу Анкари. Односторонні санкції суперечать як міжнародному праву, так і процедурам Ради безпеки ООН», – заявив виданню заступник голови російського МЗС Олександр Грушко.

За словами Грушка, подібні заходи, як правило, «приводять до радикалізації позицій» протиборчих сторін і «не досягають своєї мети».

«Ми виходимо з того, що, коли існують неврегульовані конфлікти, всі повинні утримуватися від рухів, які можуть погіршити ситуацію, в тому числі суттєво ускладнити політичний процес по врегулюванню конфлікту», – підкреслив заступник глави МЗС РФ.

Разом з тим, як раніше заявили в відомстві, Москва також стурбована загостренням в Східному Середземномор’ї.

Там підкреслили, що «порушення суверенітету Кіпру не може сприяти створенню умов для міцного, життєздатного і справедливого вирішення кіпрської проблеми», зазначає газета.

При цьому Москва наполягає на тому, що рішенням кіпрського питання повинен впритул зайнятися Рада безпеки ООН. Зокрема, як заявив виданню посол РФ в Республіці Кіпр Станіслав Осадчий, гарантами врегулювання могли б стати постійні члени Радбезу ООН, а саме Великобританія, Китай, РФ, США і Франція.

Що ж стосується двосторонніх відносин з Кіпром, то у Росії з його південною частиною налагоджена хороша взаємодія, і Москва розраховує, що воно таким і залишиться, підсумував Осадчий.

При цьому, за даними видання, в турецькому парламенті впевнені, що санкції Євросоюзу щодо Туреччини завдадуть більше політичний, ніж економічний збиток.

«Набагато більше шкоди це надасть в політичному плані – Анкара може назавжди відмовитися від асоціації з Євросоюзом», – заявив газеті депутат національних зборів Туреччини Озтюрк Йилмаз.

Видання нагадує, що у виключній економічній зоні Кіпру та на континентальному шельфі були виявлені великі запаси вуглеводнів. Керівництво Туреччини заперечує кордону кіпрської ВЕЗ і заявляє, що Анкара має право на природні ресурси в регіоні. Тому з початку травня Туреччина направила туди дві бурові установки «Фатіх» і «Явуз» і має намір проводити геологорозвідувальні роботи аж до 3 вересня 2019 року.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %