Крим і Словенію порівнювати не можна, – президент РС

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Президент Республіки Словенії Борут Пахор відкидає російські інсинуації і спроби провести паралелі між подіями у Криму та здобуттям Словенією незалежності.

“Ми домовлялися про мирне вирішення і не задіювали зброї для отримання свободи. На нас напала югославська армія, ми боролися і перемогли, самі ж натомість нікого не окуповували”, – сказав Пахор у коментарі для російського пропагандистського каналу “Russia today”. Він наголосив, що нинішнє становище Криму – наслідок його окупації.

Ведуча програми запитала у словенського президента, які подібності можна знайти між кримським “референдумом” та його приєднанням до Російської Федерації і Словенією, яка 1990 року референдумом ухвалила рішення про проголошення незалежності, “чим викликала війну на території колишньої Югославії”. Президент Пахор на це відповів, що такі порівняння некоректні, як не можна порівнювати і події в Україні з розпадом СФРЮ.

“Різниця в тому, що Росія окупувала Крим, а Словенія нікого й нічого не окуповувала”, – сказав Пахор.

Словенський президент наголосив, що підтримує мирні пропозиції німецького канцлера Ангели Меркель та французького президента Франсуа Олланда, особливо їхні спроби діалогу з Росією. При цьому Пахор зазначив, що твердо вірить у єдину позицію ЄС і США.

На питання про ставлення до можливої федералізації України президент Словенії відповів, що це має вирішувати український народ: “Українці мають обирати своє майбутнє”.

Що ж до планів постачання в Україну зброї, то, на думку очільника Словенії, ніхто не розглядав би таких можливостей, якби Росія не надавала зброї сепаратистам на території України.

АНК

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь