Китаю доведеться посунутися з позиції найсильнішої азійської держави

0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

Китай втрачає статус найсильнішої азійської держави й найближчими роками постане перед ще більшими проблемами. Натомість на сході зростає нова світова сила.

До 2040 року Китай остаточно втратить свої провідні позиції навіть в Азії і повернеться до статусу регіональної держави. Вакуум лідерства заповнить Японія, вважають аналітики Geopolitical Futures.

Зараз – другий у світі. А що далі?

Поки що Китай залишається другою економікою світу, але при цьому його найбільшою економічною проблемою залишається бідність: потужна державна економіка нічого не дає для зростання добробуту громадян, і майже півмільярда китайців живе за межею бідності. Протягом кількох років у міру зростання чисельності населення ця соціальна проблема наближатиме Китай до все більшої небезпеки.

Окрім цього, надзвичайно велика кількість населення створює проблему його контролю: КНР має витрачати велетенські ресурси на спецслужби, пропаганду, органи державного примусу, а також чимало зусиль докладати для придушення сепаратистських тенденцій.

За таких умов Китай забагато вкладає у вихід на міжнародну арену й спроби грати в геополітичну гру. Віддати перевагу посиленню світової ролі замість забезпечити добробут населення – не найкраще рішення для такого неоднорідного організму.

Необхідно пам’ятати й про наявність неврегульованих проблем з північним сусідом – Росією. Їх до часу завуальовують, намагаються не помічати обидві сторони, але видається, що конфлікт між цими країнами неминучий.

Одночасно Японія з населенням 127,3 млн осіб (майже вдесятеро менше за КНР) належить до найбагатших країн світу – ВВП лише Токіо становить майже $1,5 трлн (на рівні ВВП Туреччини, Іспанії або Канади й у 3,5 рази більше за ВВП України), а багатство між громадянами розподілено значно рівномірніше, що знижує майже до нуля вірогідність соціальних конфліктів. Японії не загрожують зміни кордонів, відсуьня проблема сепаратизму, вона належить до найбільш моноетнічних – близько 90% населення становлять етнічні японці, а нечисленні корінні меншини, айни й рюкю, давно зарахували до складу японського етносу. Єдиною державною офіційною мовою в Японії є японська мова (рідна для понад 120 млн японців). Близько 106 млн японців вважають себе синтоїстами. Тобто, Японія не має усіх проблем, з якими доведеться зіткнутися Китаю.

Японія має найкращий флот у Азії

Японія – традиційно морська держава, і за оцінками фахівців має найкращий флот в Азії і точно один із найкращих у світі, пише Business Insider.

У той час як Китай покладається на розширення і переозброєння флоту ракетними системами, одночасно змушений зміцнювати сухопутні війська, Японія має дуже продуману й надійну структуру ВМС.

До складу ВМС Японії входить близько 120 суден і під 46 тисяч особового складу. Найбільша перевага Японії – її авіаносний компонент, точніше – вертольотоносний. Тоді як КНР має один авіаносець «Ляонін» (колишній «Варяг»), яким брязкає у Південнокитайському морі, ВМС Японії здатні забезпечити ударну потужність флоту чотирма вертольотоносцями: DDH-144 «Курама», DDH-181 «Хюга», DDH-182 «Ісе», DDH-183 «Ідзумо». Використання вертолітних з’єднань нейтралізує дію підводного флоту противника.

Найпотужніші з надводних кораблів Японії – судна класів «Атаго» й «Конго». Клас «Конго» збудований за зразком американських есмінців «Арлі Берк», озброєні бойовою системою Aegis, здатною відстежувати й знешкоджувати загрози з моря й повітря. Фактично для захисту суходолу Японії від ракетної атаки достатньо двох есмінців класу «Конго», пише Кайл Мізокамі на The National Interest.

Свою ефективність японські ВМС довели під час землетрусу 2011 року, коли сталася аварія на Фукусімській АЕС. Уже за 45 хвилин перше військове судно прибуло до місця виконання завдання.

Зрештою, слід згадати, що США в особі міністра оборони Джеймса Меттіса запевнили Японію у цілковитій підтримці й відданості партнерським зобов’язанням. Чимало світових сил, зокрема й Китай, покладали сподівання, що адміністрація Дональда Трампа перегляне американські інтереси в Азії і послабить свій вплив на цей регіон. Але схоже на те, що без американської підтримки ні Японія, ні Південна Корея не залишаться. На цьому тлі Китай готується до війни зі США, тоді як Японія ніяких конфліктів не планує, а зосереджується цілковито на розвитку й гарантуванні власної безпеки.

Євген Шкодун

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь