Львівська облрада закликає Польщу відновити пам’ятник воїнам УПА

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Львівська обласна рада закликала польський уряд і владу Підкарпатського воєводства відновити пам’ятник воїнам УПА в селі Грушовичі на Підкарпатті.

Як повідомляється на сайті облради, звернення скерували до маршалка Підкарпатського воєводства, воєводи Підкарпатського воєводства, старости Перемишльського повіту, Міністерства закордонних справ України, посла Республіки Польща в Україні, Генерального консульства Республіки Польща в Львові.

“Нещодавно, 26 квітня 2017 року, сталася чергова антиукраїнська провокація в Підкарпатському воєводстві – розбір залишків українського місця пам’яті в селі Грушовичі (ґміна Стубно Перемишльського повіту). Упродовж останніх років місце пам’яті та поховань воїнів УПА в Грушовичах неодноразово зазнавало руйнувань невідомими вандалами, а нинішня акція, здійснена “групою активістів”, вражає своїми обставинами, адже все відбувалося за офіційною згодою війта ґміни Стубно, а польська поліція взагалі не втручалася. Такий факт викликав рішучий протест Об’єднання українців Польщі (ОУП). Організація назвала інцидент у Грушовичах “черговою антиукраїнською провокацією”, акцентуючи на тому, що руйнування українського монумента здійснено за два дні до відзначення 70-річчя операції “Вісла”, – зазначено у зверненні.

Депутати Львівської обласної ради висловили підтримку ініціативі Українського інституту національної пам’яті щодо припинення розгляду будь-яких звернень польських державних інституцій, окремих осіб і громадських організацій про надання дозволів на встановлення нових польських пам’ятників і пам’ятних знаків чи реставрацію вже наявних на території України.

“Закликаємо Уряд Республіки Польща, Маршалка Підкарпатського воєводства, воєводу Підкарпатського воєводства, старосту Перемишльського повіту негайно вжити вичерпних заходів для відновлення пам’ятника воїнам УПА в селі Грушовичі поблизу Перемишля, як зробила це українська сторона після провокаційного підпалу пам’ятника полякам у Гуті Пеняцькій”, – сказано в тексті звернення.

Як раніше повідомлялося, польські націоналісти, серед яких і учасники акції в Грушовичах, планують знести всі нелегально встановлені українські пам’ятники в Підкарпатті.

Натомість головний редактор одного з впливових польських видань висловився за припинення подібних акцій і відновлення нормального діалогу між Україною і Польщею. “Польща сильна лише тоді, коли виступає пліч-о-пліч з Україною”, – вважає польський журналіст.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь