Майдан у Македонії виступає за незалежність і проти двомовності (ВІДЕО)

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

У Македонії тривають протести прибічників партії колишнього прем’єр-міністра Ніколи Груєвського ВМРО-ДПМНЄ, які виступають проти надання права формування уряду Соціал-демократичній партії.

На виборах 11 грудня минулого року важку перемогу отримала партія колишнього прем’єр-міністра Македонії Ніколи Груєвського ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності). Її представники отримали 51 мандат зі 120 – лише на два більше за головного суперника, Соціал-демократичну спілку Македонії. Проте вони не змогли створити коаліції у встановлений термін.

Конституція Македонії проголошує, що в разі неможливості сформувати коаліцію і уряд у встановлений строк, переможці виборів мають передати право формування уряду наступній за кількістю отриманих голосів партії. А це була Соціал-демократична спілка Македонії, яка домовилася з албанською Демократичною спілкою за інтеграцію про формування коаліції і подала президентові список депутатів, які її складатимуть. Проте президент країни Гьорге Іванов відмовився надавати мандат на формування уряду лідерові соціал-демократів Зорану Заєву. На думку президента, який отримав свою посаду завдяки підтримці ВМРО-ДПМНЄ, коаліція СДСМ і албанців руйнує Македонію.

Протестанти у столиці й багатьох інших містах виступають проти змін до конституції країни і введення в офіційний вжиток албанської мови. Натомість албанці наполягають, що рівноправність македонської і албанської мов була однією з умов, яка дала змогу укласти Охридський мирний договір 2001 року, яким закінчилася війна Македонії з албанськими терористичними угрупованнями. За офіційними даними, кількість албанської меншини становить 25% від усього населення країни. Самі ж албанці стверджують, що до 40% громадян Македонії – етнічні албанці.

З усього видно, що інтереси світових сил зараз не на боці консерваторів з ВМРО-ДПМНЄ. І верховний представник ЄС з розширення і політики сусідства Федеріка Могеріні, і США, і НАТО наполегливо рекомендують “не розхитувати лодку” й формувати уряд. Якщо Захід вимагає соціал-демократичного уряду, то закономірно Росія вимагає соціал-демократичного уряду не допустити, а зробити все, щоб при владі залишилися Груєвський і компанія. І всі разом закликають не допустити етнічних конфліктів.

Останні події показують, що ситуація в Македонії ще далека від стабілізації, тож ми стежимо за розвитком подій.

Олесь Верес

* * *

Стежте за новинами на нашій сторінці у Facebook, Twitter і VK.com. Поділіться цією новиною з друзями!

Ви можете повідомити нам новину, надіслати свою статтю або стати блогером чи вести колонку на сайті «Український простір». Пишіть нам: ukrnetinfo@yahoo.com

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь