Мета чорногорських “протестів” – завадити євроінтеграції країни

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Православна Чорногорія донедавна вважалася одним із форпостів проросійської політики на Балканах. Досить згадати, що рівень “закоханості” в російського президента у Чорногорії лише трохи поступався популярності Путіна в Сербії.

Одначе керівництво країни вибрало магістральний напрямок розвитку – вступ до НАТО і ЄС. Тісне спілкування з хорватськими сусідами давалося взнаки і підтримка вступу до НАТО в суспільстві стала швидко зростати.

Ще рік тому ми писали, що Чорногорія може стати об’єктом провокацій і брудної політичної гри з боку Росії та Сербії, які не бажають вступу країни до Північноатлантичного альянсу. Зараз ми, на жаль, бачимо саме це.

61_n

Чорногорський прем’єр Міло Джуканович вважає, що до “протестів” у Подгориці та інших містах країни причетні Росія і Сербія. “Немає ніяких сумнівів в тому, що Росія відігравала і відіграє активну роль в організації акцій протесту проти уряду”, – сказав він в інтерв’ю хорватському телебаченню.

У суботу демонстранти під прапорами Росії, Сербії та терористичної організації “ДНР” обкидали камінням і запалювальними гранатами поліцію, державні установи, дипломатичні представництва інших держав. “Поліція була змушена реагувати, і діяла у відповідності з Конституцією”, – наголосив Джуканович.

62_n

Прикметно, що реакція російських офіційних кіл на чорногорські події діаметрально протилежна реакції на український Майдан. Якщо українські протести РФ вважала переворотом і злочином, то протести в Чорногорії росіянам подобаються, а злочинними вони вважають дії влади – законної, зауважте, влади:

Последние события в Подгорице вызывают сожаление. Мы не раз подчеркивали, что интересам России отвечает стабильная и успешно развивающаяся Черногория.

63_n

В то же время, нельзя не видеть, что вопреки заверениям, которые черногорское руководство получает из западных государств, включение этой страны в процесс евроатлантической интеграции отнюдь не ведет к ее консолидации и процветанию. Скорее наоборот – налицо политическая и идеологическая поляризация общества, обострение социально-экономических проблем. Складывается впечатление, что установка на ускоренное продвижение Черногории в НАТО одновременно предполагает подавление альтернативных подходов.

Ситуація в Чорногорії ще раз показує прихильність “наших російських партнерів” до подвійних стандартів. Усе парадоксально просто: українські нацистсько-фашистські бандити нападали на мирних міліціонерів, а мирні чорногорські протестанти тими самими фаєрами і коктейлями захищаються від агресивних поліцаїв.

Укотре слід наголосити: Російська Федерація і Сербія всіма силами намагаються дестабілізувати ситуацію в Чорногорії і завадити її вступу до НАТО. Для цих “друзів” Чорногорії краще, якщо там загинуть люди, виявиться якась “Сербська народна республіка” і наляканий Альянс відмовиться запрошувати країну до вступу. Дестабілізована Чорногорія, бідна і всуціль залежна від Сербії та російських подачок – ось що потрібно цим друзям. Світ має це бачити.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь