Москва втратила позиції у Чорногорії і зосередилася на Сербії

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

За підтримки Росії Сербія намагається добудувати свій недовершений національний конструкт.

Про це каже сербська письменниця Соня Бісерко в інтерв’ю чорногорській газеті Pobjeda.

Через заяви про “пригноблене становище сербів у регіоні” Белград веде щоденну кампанію проти сусідів, каже Соня Бісерко, очільниця Гельсінського комітету захисту людських прав у Сербії.

За її словами, це загрожує не лише подальшому розвитку регіону Західних Балкан, а й просуванню Сербії на євроінтеграційному шляху.

Певний час міждержавні стосунки Сербії і Чорногорії характеризувалися політичною коректністю. Але 2016 рік приніс велику спокусу, з огляду на постійний тиск Росії з метою змусити Чорногорію відмовитися від атлантичних амбіцій і забути про НАТО. Тиск, який часом мав недипломатичні, а й відверто брутальні форми, підтримували зсередини антиурядовими акціями тутешні русофіли (політпартії, які позиціонуються як сербські). Москва ж очікувала і від Белграда значної активності в “переконуванні” Подгориці відмовитися від НАТО, каже пані Бісерко.

Спроба насильницької зміни влади в Чорногорії не вдалася. Невдахи-путчисти (громадяни Сербії і Росії) після всього опинилися у Москві. Вучич начебто й виступав за співпрацю, але організаторів замаху Чорногорії не видав.

Тепер Чорногорія увійшла в НАТО і забезпечила потужну міжнародну підтримку, хоча тиск на неї досі доволі сильний. Сербські сили досі беруть у цьому участь, виголошуються гасла про загроженість сербів у регіоні, потребу захищати мову й культуру сербів у Чорногорії. Хочу нагадати, що війни і розпад Югославії почалися теж із гасел про потребу захисту сербів і сербської мови.

У Сербії відбувається повернення воєнних злочинців періоду югославських воєн до публічного, суспільного життя. Це пряме продовження політики ревізії історії ХХ століття, особливо 90-х років. Зараз їх виставляють як взірці, бо вони “довели в найтяжчі часи, на що здатні”.

Вступ Чорногорії до НАТО став певного роду фіаско Москви, і тепер її зусилля повністю сконцентровані на Сербії, наголошує сербська письменниця і громадська діячка.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь