Мова в Україні: новини — 06.02.2022

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Представляємо новини мовної сфери та деросіянізації України за останній тиждень.

Більшість молодих людей в Україні розмовляє українською

Днями оприлюднено результати опитування, що проводилося у листопаді дві тисячі двадцять першого року на всій території України, крім тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей і Криму. У ньому взяли участь дві тисячі молодих людей віком від чотирнадцяти до тридцяти чотирьох років.

За результатами дослідження, молодь України найчастіше використовує у побуті українську мову. Як зазначається, найбільше українців віком чотирнадцять – тридцять чотири роки розмовляють у сім’ї українською мовою — 49,2%.

Держпродспоживслужба оштрафувала підприємців Харкова на сто шістдесят тисяч гривень за рекламу не державною мовою

Про це стало відомо з відповіді Харківського управління Держпродспоживслужби на запит волонтерської ініціативи “Мова – Харків”.

Службовці зазначили, що постійно контролюють, яку зовнішню рекламу розміщують по місту. Станом на перше лютого в управлінні виявили шістдесят чотири порушення по Харкову. У п’ятдесяти семи випадках за рекламу не державною мовою наклали штраф. Загалом підприємці Харкова змушені були заплатити сто шістдесят тисяч гривень за порушення закону. Їм також видали приписи про те, щоб змінили рекламу відповідно до законодавства.

У Полтаві демонтували пам’ятник російському полководцю Суворову

Перед демонтажем було вирішено, що монумент не є пам’яткою історії, мистецтва, культури й архітектури.

Зазначається, що цей пам’ятник був одним з елементів радянської наочної агітації та пропаганди, що втратила своє значення після здобуття Україною незалежності. Тому доцільність музеєфікації та експонування цієї пам’ятки почали розглядати у контексті монументальної пропаганди епохи Радянського Союзу.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %