МОЗ Білорусі пропонує звільняти з роботи за куріння

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Білоруське Міністерство охорони здоров’я має наміри радикально боротися з курінням у країні.

Про це інформує “Хартыя’97“.

За інформацією видання, план жорстких заходів, розроблених медиками, вже перебуває на розгляді в уряді.

МОЗ Білорусі пропонує:

1. Повністю заборонити куріння в усіх місцях громадського харчування, готелях, під’їздах і дворах, на зупинках громадського транспорту, в парках, скверах, закладах, на дискотеках і навіть у казино. При цьому ліквідувати місця для куріння і зали для курців.

2. Заборонити продавати сигарети особам, яким не виповнилося 21 року. Порушників-продавців позбавляти ліцензії на торгівлю тютюном.

3. Збільшити штраф за куріння в недозволеному місці в 10 разів. Продавати сигарети тільки в спеціалізованих (винятково державних) магазинах.

5. Заборонити будь-яку рекламу сигарет.

6. Підняти ціни на тютюнові вироби.

7. Заборонити курити на робочому місці, а за неодноразового порушення (2 і більше разів) вживати заходів аж до розірвання контрактів з порушниками.

Колишній головний санітарний лікар Білорусі Валентина Качан: “Заборона – найефективніший захід”

– Істотно вплинути на курців і підлітків, які вже тягнуться до сигарет, тільки просвітницькими заходами неможливо. Доведеться формувати у людей стійке несприйняття тютюну заходами заборонними, – пояснює позицію медиків заступник міністра охорони здоров’я, колишній головний санітарний лікар країни Валентина Качан. – Всесвітня організація охорони здоров’я вважає заборонні заходи (істотне підвищення вартості сигарет, підвищення віку, з якого їх можна продавати, зменшення доступності місць для куріння, підвищення штрафних санкцій) найефективнішими в боротьбі з курінням.

Згідно з даними останніх досліджень, у Білорусі курить 27,8% дорослого населення, значна частина населення страждає від пасивного куріння – більше половини опитаних змушені перебувати поруч із курцями вдома, у гостях, на роботі тощо.

Як раніше повідомляв “Український простір”, на початку цього року нове антитютюнове законодавство ухвалила Словенія: пачки сигарет стануть однотипні й страшні. ВООЗ наполягає на тому, що уряди країн світу мають постійно підвищувати акцизи на тютюнові вироби, знижуючи залежність від куріння у своїх країнах фінансовими важелями.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь