На Росії пропонують зробити державною мовою татарську, російську — мовою меншини

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Активістка Люція Карімова створила петицію на сторінці Change.org з низкою вимог до влади, в тому числі — заміни в Конституції РФ державної російської на татарську мову.

Петиція стала реакцією на низку обмежувальних заходів на Росії щодо мов корінних неросійських народів, включаючи ініціативу про “державну російську мову як мову державотворчого народу”.

Авторка петиції обґрунтовує вимогу небезпекою асиміляції національних меншин у Росії.

“Визнання у Конституції РФ за російським народом статусу державотворчого автоматично призведе до зменшення вивчення і використання національних мов за рахунок нових самопроголошених росіян”, — стверджує Карімова.

Активістка пропонує визначити легальний порядок переходу протягом 20 років з загальнодержавної офіційної російської на загальнодержавну офіційну татарську мову на всій території РФ.

“При цьому російській мові за межами наявних на РФ національних утворень надати статус республіканської державної мови. Поряд з іншими рідними мовами, визнаними на РФ, дозволити учням шкіл добровільно вивчати російську мову разом з російською літературою 2 уроки на тиждень відповідно до ФДОС за заявою батьків”, — додає ініціаторка петиції.

Вона також пропонує дозволити національні російські школи з викладанням дисциплін російською мовою.

“Але ЄДІ з усіх дисциплін на всій території РФ складати лише татарською — державною мовою РФ”, — натякає Карімова на сучасні правові рамки, встановлені на Росії для державних мов національних республік.

Авторка тексту також приводить історичне обґрунтування необхідності таких змін.

“Якщо говорити про тисячолітню тяглість історії Росії, то РФ — правонаступниця не тільки Радянського Союзу і Російської імперії, а й Золотої Орди”.

Карімова вказує на те, що татари разом з іншими тюркськими народами були засновниками Золотої Орди, в якій, за її словами, згодом Московія понад сто років була лише незначною частиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи має право РФ повчати інших, коли сама пригнічує нацменшини?

Раніше Владімір Путін запропонував внести уточнення до Конституції Росії про “російську мову як мову державотворчого народу, що входить в багатонаціональний союз рівноправних народів Російської Федерації”. У чинному варіанті йдеться, що за російською закріплено статус “державної мови на всій території” РФ.

Муфтій Татарстану Каміль Самігуллін засудив внесення до Конституцію РФ поправки, що вводить поняття “державотворчий народ”.

При цьому верховний муфтій Росії Талґат Таджуддін підтримав пропозицію Володимира Путіна. Він вважає, що ці уточнення необхідні для обґрунтування статусу російської мови як державної на всій території Росії.

Конгрес народу саха і Всетатарський громадський центр виступили проти ініціативи президента Росії. Проти поправок висловилися також вчені Кабардино-Балкарії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Росії вчений вчинив самоспалення на знак протесту проти нищення мови його народу

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %