Найкращий Grad хорватського року

0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Найбільші відкриття часом стаються цілком випадково. Наприклад, геть несподівано з інтерв’ю Кузьми довідався про існування культової польської Lady Pank.

Фото: Željko Maletić / www.facebook.com
Фото: Željko Maletić / www.facebook.com

Так і про групу Grad з Рієки я почув після прочитання інтерв’ю з хорватським письменником Зораном Жмиричем – за сумісництвом бас-гітаристом цього колективу. Розмова з цікавою людиною спонукала пошукати про неї більше, і вивела на цікаву рок-команду – для Хорватії, варто сказати, теж майже культову.

Фактично заснована 1985 року, група Grad почала виступати в січні 1986 року, а перший альбом – “Ljudi” – випустила 1991 року. Газета “Novi list” проголосила цей альбом однією з найважливіших подій рієцької рок-сцени, сповна віддаючи шану тридцятирічній наполегливій роботі музичного колективу, що відкрив світові як місто, так і Хорватію загалом.

Оглядаючи творчість групи, не можна знайти жодного альбому, який мав би негативні відгуки слухачів і фахівців – кожен диск Grad‘у має чимало позитивної критики.

Торік восени Grad драйвово відзначив своє тридцятиліття, виступивши на концерті, присвяченому 70-й річниці “Радіо Рієка”. І недарма глядачі йшли здебільшого на їхній виступ: пісня “Ima li nešto” вже давно визнана рок-славнем міста Рієки, а ще зважте, що басист групи Зоран Жмирич уклав антологію “Riječke rock himne” (“Рок-славні Рієки”). Можна сказати, що музика Grad‘у 2000-х років – це вистояний рок (можливо, поп-рок – Рієка завжди славилася своєю ліберальністю й тяжінням до якоїсь золотої середини, відкидаючи усілякі крайнощі й радикалізми), що вже давно має своє власне обличчя, свою аудиторію і свій вплив не лише на місцеву музичну сцену, а на весь екс-Ю регіон.

Фото: www.reverbnation.com
Фото: www.reverbnation.com

Протягом свого існування група записала сім альбомів (Ljudi, 1991; Amerika, 1993; Planet majmuna 1999, 1998; Nebo, 2001; Glad, 2005; Palach uživo, 2007; Ne, 2010), брала участь у численних фестивалях і концертах, має давні дружні зв’язки з багатьма колегами по цеху.

Можна було б сказати, що Grad слухають підстаркуваті рокери родом з дев’яностих, ностальгуючи за молодістю і намагаючись наздогнати час, що безповоротно пішов, але – дивишся на кількість молоді на останніх виступах групи, і стає очевидно, що ця музика чимось чіпляє і молодих людей. Драйвом, глибиною текстів, ритмікою, мелодикою? Так, мабуть, все потрохи має свій вплив і справляє такий ефект: люди слухають, підтанцьовують, підспівують.

Кількома словами навряд чи можна змалювати весь тридцятирічний шлях музичного колективу. Якщо вас зацікавила музика цієї групи – пропонуємо особисто ознайомитися з її творчістю: спеціально для українських меломанів рієцькі рокери створили добірку своїх пісень.

Сашко Чорний

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь