Не лише квотами: хто практично популяризує українську музику

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Український музичний ринок якщо й не переживає бум, то наближається до нього. Очевидно, що української музики багато, але вона практично недоступна для слухачів через спротив основних каналів поширення – радіо і телебачення.

Але ніхто не заважає популяризувати українську музику в інтернеті, розповідаючи про наших музикантів і виконавців та їхню творчість буквально на весь світ.

До таких промоторів української музики належить невеликий дружний колектив ентузіастів, які організували MVUA (MusicVideoUA), мережеву спільноту українського музичного відео. Слово фігурантам справи:

Серед нас є професійні музичні редактори, музиканти, а також людина, яка знається на комунікації і просуванні проектів у мережі. Зрозуміло, що поділ доволі умовний, бо одне іншому не заважає. Але склад колективу дає змогу реалізувати проект професійно і з погляду знань про музику й шоу-бізнес, і з погляду грамотної побудови стратегії просування проекту в інформаційній площині. Наша мета – створення повноцінного українського аналога відомого американського музичного каналу VEVO. Можливо комусь буде зрозуміліше, якщо згадати російський ELLO, але, враховуючи певну специфіку усього російського, ми орієнтуємося на американців.

Ми сподіваємося, що після етапу становлення наш канал стане потужним майданчиком популяризації сучасної української музики, стартом для талановитих молодих виконавців, додатковим інструментом популяризації творчості для колективів, які вже відбулися, мають власні аудіо й відеотеки. Адже що відбувається зараз, коли наші музиканти розміщують свої роботи на російських ресурсах? Тактично – вони отримують аудиторію і певну популярність. Стратегічно – фінансують культурний простір сусідньої, далеко не дружньої держави, сприяють маргіналізації українського музичного простору, не дають йому повноцінно сформуватися. Бо як не крути, а заплачені за розміщення на тому ж ELLO гроші, перегляди та популяризація того ресурсу – це плюс культурному простору Росії і мінус нашому. З двох з половиною мільярдів переглядів на каналі ELLO десь близько половини забезпечили українські музиканти.

Ми вирішили, що це неправильно й шкодить як державі, так і українському музичному простору та, зрештою, і українським музикантам. Бо вони опиняються у ролі тих, хто повсякчас має укладати угоду з совістю (вдавати, що ніякої війни з Росією немає), віддавати свій творчий доробок в нікуди (бо він там розчиняється у російському), витрачати кошти. Звинувачувати творчих людей у відсутності патріотизму, не пропонуючи альтернативи – це теж не вихід. Тому і було створено MVUA – Перший український музичний інтернет-канал, на якому ми розміщуємо офіційні кліпи вітчизняних артистів, концертні записи, лірик-відео, аудіокомпозиції та багато іншого. Увесь аудіо-/відеоконтент, що оприлюднюємо на каналі MVUA, викладається із дотриманням усіх авторських прав і після офіційного надання дозволу від правовласників. Контент ми розміщуємо безплатно, а на своїх сторінках у соцмережах подаємо інформацію про більшість музичних прем’єр, які відбуваються в Україні.

Ми вирішили, що не розміщуватимемо на каналі російськомовного контенту. Вважаємо, що так буде чесніше. Беремо контент іншими мовами, а також інструментальні композиції. Беремо й твори, яким уже кілька років (але не більше п’яти), на яких хтось поставив свого часу тавро “неформат” – якщо ці твори якісні.

Хочемо сказати декілька слів вдячності на адресу відомих музичних колективів, які повірили в нас і надали нам свій контент. Не тому, що їм потрібні додаткові перегляди (хоч ми й робимо все, щоб вони і це отримали). Просто й вони теж вважають наш проект важливим, захотіли його підтримати. Ідеться про такі колективи, як “Фіолет”, The doox, “Брати Станіслава”, “Синтез DNK”. За ними прийшли інші. Окрема подяка – громадським діячам і спільнотам: Олександру Іванову (спільнота “Переходь на українську”), Сергію Осначу (“Відсіч” і “Бойкот російської попси”) та іншим. Вони дуже допомогли з початковою аудиторією та поширенням інформації про наш проект.

* * *

Колектив “Українського Простору” вітає чудову ініціативу MVUA і закликає усіма можливими засобами підтримувати українське!

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь