Невідома Македонія

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Колишня югославська республіка Македонія – офіційна назва цієї невеличкої балканської держави. Невеличкої – це ще й м’яко сказано. У самому Києві можуть вміститися жителі двох Македоній.

Але це аж ніяк не применшує всіх переваг цієї країни. Вона має давню історію, прекрасну природу і непросте сьогодення.

Згадаймо хоча б, що існування македонської мови офіційно визнали лише в 1945 році, і до сьогодні деякі сусіди дуже незадоволені цим фактом. Зокрема, долучити македонців до свого етносу, а мову їхню вважати діалектом своєї прагнуть і серби, і болгари. Таке саме становище і з Македонською православною церквою, яку Сербська та Болгарська церкви вважають “розкольницькою” і “неканонічною”. А Греція взагалі відмовляє Македонії в праві так називатися, стверджуючи, що “македонська” спадщина належить лише грекам.

Але держава є, є народ македонський, є його мова й література, незважаючи ні на що. А ми хочемо вам розповісти про кілька цікавинок, яких ви, можливо, й не знали.

ohrid

1. Охридське озеро – одне з найстаріших і найглибших озер у Європі. Воно входить до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Найбільша глибина його – 288 метрів. Що ж до віку, то вчені вважають, що утворився Охрид 4 млн років тому. На берегах озера живуть понад 200 видів тварин.

planina

2. Македонія належить до країн з найбільшою площею гірських масивів відносно до площі країни. На території Македонії 34 гірських вершини перевищують висоту 2000 м над рівнем моря. Найвища вершина – гора Кораб, 2753 м.

MOTHER-TERESA

3. У македонській столиці Скоп’є народилася одна з найвідоміших благодійниць, нобелівська лауреатка Матір Тереза. У місті на її честь побудований меморіальний центр.

skopje_005

4. Скоп’є пережило декілька страшних подій. 518 та 1963 років сталися потужні землетруси, під час них місто фактично було зруйноване вщент. А 1689 року генерал австрійської імперії Пікколоміні наказав спалити місто. Пожежа тривала два дні, вціліли тільки кам’яні будівлі, наприклад, фортеця Кале.

vardar

5. Ріка Вардар протікає через 90 відсотків території країни, зокрема, всі найбільші міста включно зі Скоп’є розташовані на її берегах. Вардар згадується в Гомеровій “Іліаді” за грецькою назвою Аксіос.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь