Парубій закликав депутатів ефективно попрацювати над законом про державну мову

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Ефективна робота з розгляду і ухвалення Законопроекту про українську мову є найкращим вшануванням пам’яті Тараса Шевченка, 205 років від дня народження якого вся Україна відзначила цими днями.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи засідання Погоджувальної ради, інформує прес-служба Верховної Ради України.

А.Парубій повідомив, що законопроект № 5670-Д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» має на сьогодні 2082 поправки. Голова парламенту нагадав, що в мовній сфері утворився правовий вакуум після визнання неконстуційним Закону «Колісніченка-Ківалова».

«Ми зобов’язані ухвалити закон, який би регулював застосування української — державної мови. Ухвалення цього законопроекту – це наш обов’язок», – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто з кандидатів у президенти планує захищати українську мову: аналіз програм

Голова Верховної Ради пояснив, що в українському законодавстві є окремий Закон про мови національних меншин і окремий Закон про функціонування державної мови. Ухвалення цього законопроекту, на переконання А.Парубія, забезпечить знання і застосування української мови посадовцями та тими, хто надає послуги.

«Ухвалення цього законопроекту забезпечить не менше 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах, не менше 50% назв газет і журналів українською мовою в пунктах розповсюдження, не менше 50% назв книжок українською мовою в книгарнях і видавництвах, україномовну освіту», – вважає Парубій.

При цьому він нагадав, що були великі страхи перед тим, як ухвалювали закон про квоти на радіо і телебаченні, «але в результаті вся країна і весь світ побачили, що це дало великий розвиток для української пісні, українського кіно».

Голова Верховної Ради закликав «зняти усі страхи і всі міфи, які намагаються створити навколо питання щодо ухвалення законопроекту про українську мову, оскільки лунає багато неправдивої і маніпулятивної інформації з російських ЗМІ».

«Український парламент може під час обговорення законопроекту розвіяти ці міфи та зробити велику просвітницьку роботу і для українського суспільства, і для наших закордонних партнерів з приводу того, що закон про українську мову є сучасним, європейським і прогресивним», – наголосив політик.

Враховуючи кількість поправок, А.Парубій закликав дотримуватись процедури розгляду і ухвалення Законопроекту № 5670-Д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %