Підтримка НАТО у Чорногорії вища, ніж у Німеччині

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

15 листопада 2014. – Суспільна підтримка вступу до Північноатлантичного альянсу у Чорногорії не може оцінюватися як низька у порівнянні з цим показником в інших державах.

Таку заяву зробив соціолог Мілош Бешич під час дебатів у Центрі демократичних перетворень.

“Загальна підтримка НАТО у нас не надто відрізняється від подібних трендів в інших посткомуністичних країнах на такій самій фазі розвитку, як зараз у Чорногорії”, – вважає Бешич.

За словами Бешича, підтримка НАТО в Чорногорії за оцінкою агенції MINA навіть вища, ніж у Німеччині.

“У деяких країнах – членах НАТО підтримка Альянсу значно менша, ніж у нас, і це залежить від різних факторів”, – пояснює М. Бешич.

На його думку, ставлення громадян не формується винятково через вигоди і недоліки членства у НАТО. Багато залежить від зовнішньої та внутрішньої політики, економічної ситуації тощо. У самій Чорногорії на ставлення до організації дуже впливає ставлення до Росії та відносини між РФ і НАТО.

Представлені Бешичем результати досліджень свідчать, що вступ Чорногорії до НАТО підтримують громадяни країни, здебільшого задоволені діями уряду. Натомість невдоволені чорногорською зовнішньою та внутрішньою політикою громадяни не підтримують вступу до НАТО. Окрім того, дуже часто противники НАТО виступають за тісні відносини з Сербією і Росією, а в національному плані вважають себе не чорногорцями, а сербами. На думку переважної більшості противників НАТО, Чорногорія має бути не незалежною країною, а республікою союзної з Сербією держави, говорить Мірко Дашич, активіст Євроатлантичної ініціативи Чорногорії.

Володимир Криницький

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь