Подорож до Рієки

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Стародавнє хорватське місто Рієка лежить при впадінні річки Рєчини в Рєцьку затоку, що є частиною затоки Кварнер. Саме річка й дала назву місту – Rijeka хорватською означає “ріка”.

З давнини й донині Рієка – найбільший хорватський порт, як вантажний, так і пасажирський.

У середні віки місто входило до складу Хорватського королівства, потім об’єднаної хорватсько-угорської держави. 1466 року місто увійшло до складу держави австрійських Габсбургів, де мало назву Ф’юме (італійською та угорською мовами) та Флаум (німецькою). Ф’юме мав найважливіше значення в австрійській імперії, адже був єдиним портом на Адріатиці, оскільки Істрія та Далмація належали Венеції.

Усі спроби венеціанців захопити Ф’юме закінчувалися провалом. У складі Габсбурзької імперії, згодом Австро-Угорщини, місто перебувало аж до Першої світової війни, за винятком періоду 1805-1813 рр., коли місто було зайняте наполеонівськими військами. У складі Австро-Угорщини за місто, в силу його важливості, йшла вперта боротьба. Він багато разів переходив від Австрії до Угорщини та Хорватії (що мала конституціональну автономію у складі Угорщини).

Після Першої світової війни місто стало підставою територіальних претензій між Італією (до якої відійшла Істрія) та новоствореним Королівством сербів, хорватів і словенців, пізніше – Королівством Югославія, до складу якого увійшла Далмація. Обидві держави вважали Рієку-Ф’юме своєю територією.

Паризькі мирні переговори про майбутнє міста, які йшли перші 9 місяців 1919 року, були перервані у вересні раптовим захопленням міста нерегулярними частинами італійського націоналіста і знаменитого поета Габріеле д’Аннунціо, який проголосив Ф’юме вільною державою і затвердив утопічно-соціалістичну (з елементами фашизму) конституцію нової республіки. За підсумками Ф’юмского конфлікту був укладений Рапалльський договір (1920), згідно з яким всі сторони визнавали незалежність Ф’юме і зобов’язалися зберігати його цілісність. Держава була визнана США, Францією і Великобританією. За Рапалльским договором 1920 року між Італією та Королівством СХС Ф’юме був оголошений вільним містом, причому на нього претендували обидві держави.

3 березня 1922 року місцеві фашисти скинули уряд, захопили владу і попросили допомоги в Італії, і вже 17 березня до Ф’юме увійшли італійські війська. 27 січня 1924 Королівство сербів, хорватів і словенців та Королівство Італія підписали Римський договір, згідно з яким Італія анексувала Рієку, тоді як Королівство сербів, хорватів і словенців отримувало Сушак.

Під час Другої світової війни, в 1945 році, Рієку захопили югославські війська, а в 1947 році Рієка офіційно приєднана до СФРЮ. Цього разу більша частина італійського населення покинула місто.

З 1991 року місто перебуває у складі Хорватії.

About Post Author

prostir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь