Польща висловила підтримку білоруським протестувальникам

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

У Сеймі Польщі пройшло екстрене засідання Комісії закордонних справ щодо кризової ситуації в Білорусі.

Засідання комісії вели лідер партії “Громадянська платформа”, колишній міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина й заступники голови комісії Роберт Тишкевич (“Громадянська платформа” і Пшемислав Чернецький (“Право і справедливість”), інформує “Хартія’97“.

У Сеймі Польщі виступили Уладзімір Някляєв, керівник правозахисного центру “Вясна” Алєсь Беляцкий, заступник голови Партії БНФ Алесь Стральцов, координатор громадянської кампанії “Європейська Білорусь” Дмитро Бондаренко, головний редактор сайту Charter97.org Наталія Радіна, один з керівників білоруської християнської демократії Денис Садовський, заступник голови руху “За свободу” Галина Скороход, голова білоруської соціал-демократичної партії (Грамада) Ірина Вешторд, співдиректор Білоруського дому у Варшаві Алесь Зарембюк, голова Білоруської асоціації журналістів Алесь Бастунець, директор телеканалу “Белсат” Агнешка Ромашевська-Гузи і інші.

На засіданні були присутні депутати всіх партій Сейму.

Відкриваючи засідання комісії, Гжегож Схетина зазначив, що через масові арешти громадських і політичних активістів сьогодні необхідно голосно говорити про порушення прав людини в Білорусі й право білорусів на свободу слова і свободу зібрань.

“Поляки дуже добре розуміють прагнення білорусів до свободи і незалежності”, – сказав лідер партії “Громадянська платформа”.

Роберт Тишкевич висловив солідарність із заарештованими керівниками опозиційних партій в Білорусі Анатолієм Лебедько, Віталієм Римашевським, Павлом Северінцем і Юрієм Губаревичем, а також сотнями інших людей.

Някляєв заявив, що сьогодні Польща має солідаризуватися з демократичними силами Білорусі, інакше є загроза, що ситуація в країні може повернутися у 2010 рік, коли білоруський режим “відкинув Білорусь від європейського шляху мінімум на 7 років”.

Някляєв закликав Польщу “не розмінювати демократичне майбутнє Білорусі на торгівлю з білоруським режимом”. При цьому політик продемонстрував польське яблуко, яке він купив у мінському магазині, і сказав: “Не можна мовчки закривати очі на те, що сьогодні творить в Білорусі Лукашенко, через яблука”. Лідер БНК закликав Польщу продовжувати підтримку “Белсату”, сайту Charter97.org , “Радиё Рация” та інших медіа.

За підсумками засідання Комісія закордонних справ ухвалила відповідне рішення.

“Позиція Комісії закордонних справ Сейму Республіки Польща, прийнята на засіданні 23 березня 2017 року, з питання кризи в Білорусі.

Комісія закордонних справ Сейму Республіки Польща висловлює глибоку стурбованість хвилею репресій проти учасників цивільних протестів, незалежних журналістів і громадських діячів в Білорусі. Настійно вимагаємо від мінської влади негайного припинення переслідувань і звільнення всіх заарештованих і засуджених. Комісія висловлює свою солідарність з жертвами репресій, їхніми сім’ями й близькими. Особливо ми виступаємо за звільнення заарештованих лідерів білоруської опозиції, яких сьогодні ми сподівалися приймати в гостях на засіданні нашої комісії.

Комісія закордонних справ звертається до Уряду Республіки Польща про негайне втручання і оборону репресованих в Білорусі. Також ми очікуємо того, що реагуючи на порушення громадянських прав і демократичних свобод, Уряд Республіки Польща буде продовжувати підтримку й створить нові ініціативи для підтримки громадянського суспільства в Білорусі, особливо для незалежних ЗМІ і правозахисних організацій.

Комісія закордонних справ висловлює впевненість, що єдиним способом подолання соціальної та економічної кризи, яка сьогодні огорнула Білорусь, є початок владою діалогу з громадянським суспільством і демократичною опозицією. Дії на зустріч діалогу і демократизації, припинення репресій, повинні бути єдиною умовою для нормалізації політичних відносин між Білоруссю і Польщею, Білоруссю і Європейським Союзом”.

About Post Author

Євген Шкодун

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Залишити відповідь